"Aktiivista osallistumista paikkakunnan toimintaan"
Viktor Solianoi, kone- ja tuotantotekniikka
Pohjois-Karjalan Koulutuskuntayhtymä, Riveria

Viktor Solianoi, 17, muutti Petroskoista Joensuuhun opiskelemaan kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoa syksyllä 2022. Viktor päätti jo yläkoulussa, että lähtee peruskoulun jälkeen Suomeen. 

Suomessa Viktoria houkutteli kulttuuri, kieli ja hyvät koulutusmahdollisuudet. Käytyään maassa ensimmäisen kerran vuonna 2018 hän rakastui lopullisesti. Viktorin sukulaiset vitsailivat pojan varmasti olleen aiemmassa elämässä suomalainen.

– Pidän Suomesta sen kauniin kielen, luonnon, kulttuurin ja historian vuoksi. Uskon, että täällä minulla on mahdollisuus menestyä.

Viktor kertoo rakastavansa kaikkea teknologiaan liittyvää ja on aina ajatellut, että kyseessä on tärkeä ala, jonka varaan koko tulevaisuutemme rakentuu. Hän on käynyt lapsesta saakka erilaisilla robotiikka- ja 3D-mallinnuskursseilla. Ensimmäisen oman robottinsa hän rakensi 11-vuotiaana. 

Suomessa asumisensa aikana Viktor on tehnyt monenlaisia töitä rahoittaakseen opintojaan. Hän on työskennellyt polkupyörämekaanikkona, ohjaajana polkupyöränkorjauspajalla, apulaisena päiväkodissa sekä kahvilan kassalla. Ensimmäisenä opiskeluvuotenaan hän auttoi myös opiskelukavereitaan korjaamaan pyöriään. Parhaillaan Viktor etsii harjoittelupaikkaa yrityksestä, jossa voi opetella robottien käyttöä.
Vapaa-ajallaan Viktor on aktiivinen Riverian opiskelijakunta PYROssa sekä muissa opiskelijajärjestöissä. Viime toukokuussa hänelle myönnettiin toiminnastaan Vuoden AMIS-tähti -palkinto. Viktor on myös innokas pyöräilijä. Viime keväänä Viktor polki viidessä päivässä Valtimolta Kiteelle ja vieraili kaikissa Riverian yksiköissä. Hän on kuvannut matkastaan myös videon.

Vuonna 2023 maahanmuuttajastipendin saaneet opiskelijat: 

Dueanchay Boonsinchai, Ingmanedu, Kulttuurialan ammattiopisto
Mirahmad Kasemi Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia
Anna Maslova, Pohjois-Karjalan Koulutuskuntayhtymä, Riveria
Viktor Solianoi, Pohjois-Karjalan Koulutuskuntayhtymä, Riveria
Hamid Amrijev, Koulutuskuntayhtymä Tavastia, Ammattiopisto Tavastia
Joseph Munyandamutsa, Koulutuskuntayhtymä Tavastia, Ammattiopisto Tavastia