Viikon huippuhetkiä: Monipuolisesti yhteistyötä työelämän ja yritysten kanssa

03.05.2021

Keuda tekee monipuolisesti yhteistyötä työelämän ja yritysten kanssa. Yksi esimerkki sujuvasta ja antoisasta yhteistyöstä on toiminta Moneks-Siivous Oy:n kanssa.

Kyseessä on pääkaupunkiseudulla toimiva siivousalan perheyritys, jonka ruoriin tarttui elokuussa 2020 Kai Fagerlund. Toimitusjohtaja Fagerlund vieraili Järvenpään Sibeliuksenväylällä helmikuussa. Hän avasi sekä yrityksen tarinaa että Keudan kanssa toteutettavaa yhteistyötä.

- Äitini on perustanut tämän yrityksen vuonna 2007. Itse olin silloin vielä rakennusalalla. Opiskelin siis talonrakentajaksi. Äitini oli jo muutaman kerran kysynyt minua mukaan yritykseen. Armeijan jälkeen suostuin viimein tulemaan Moneksille, Fagerlund naurahtaa.  

Fagerlund on nähnyt yrittäjyyttä pienestä pitäen, sillä hänen perhepiirissään on ollut siivous- ja rakennusalan yrittäjiä. Tästä syystä yrittäjyys ja liiketoiminta ovat aina kiehtoneet häntä. Työntekoon hän on tottunut nuoresta iästä lähtien. Jo yläkouluikäisenä hän halusi tehdä koulun loma-ajat töitä. Fagerlund on aina halunnut oppia itse ja päästä asemaansa kovalla työllä. Siksi hän sanoi äidilleen, että hän suostuu tulemaan yritykseen yhdellä ehdolla.

- Sanoin, että voin tulla, jos pääsen aloittamaan ihan pakan pohjalta. En halunnut tulla valmiiseen pöytään.

Niinpä Fagerlundin ura Moneksilla alkoi ikkunoiden ja lattioiden pesutehtävillä. Työnkuva vaihtui aina, kun yksi osa-alue oli otettu haltuun. Pikku hiljaa hänen työnkuvansa muuttui asiakasmyyntiin ja markkinointitehtäviin ja sieltä alustavaan kirjanpitoon ja palkkahallintoon.

- Olen tehnyt ihan kaikkea A:sta Ö:hön. Tässä sitä nyt ollaan kymmenen vuoden jälkeen.

Yhteistyö Keudan kanssa tukee yrityksen kehitystä
Fagerlund tuli Suomen kansalle tutuksi, kun hän osallistui ja voitti Selviytyjät Suomi -kilpailun vuonna 2019. Tämä huomattiin myös Keudassa. Keudasta otettiin pian Fagerlundiin yhteyttä ja ehdotettiin yhteistyötä.

- Se oli loppukesää, kun tätä yhteistyötä ehdotettiin. Muistan jo ensimmäisessä puhelussa olleen hyvä meininki. Olin hakenut kumppania jo jonkin aikaa, kun tein valmisteluja tulevaan yrityskauppaan liittyen. Tiesin, että opinto- ja työpolku tulevat olemaan iso osa meidän palvelujen konseptointia, jota olemme nyt tekemässä. Toisin sanoen, tämä tuli kuin Manulle illallinen, Fagerlund hymyilee.

Käytännössä yhteistyö on tarkoittanut sitä, että Keuda on kouluttanut Moneks-Siivous Oy:n työntekijöitä sovituilla osa-alueilla. Fagerlund on innoissaan siitä, kuinka koulutusyhteistyö tukee henkilöstön osaamisen kehittämistä ja näin ollen yrityksen uudistumista.

- Tämä yhteistyö on ollut niin mutkatonta ja helppoa. Keudasta tuli tähän oma tiimi, ja minulle kerrottiin selkeästi, mitä on tarjolla. Siitä lähdimme sitten räätälöimään meille sopivia koulutushaaroja. Olen arvostanut tosi paljon sitä, että meitä on kuunneltu ja meidän tarpeet on otettu huomioon alusta asti.

Yhteistyötä on lähdetty kokeilemaan testiopiskelijoilla. Muutama Moneksin työntekijä on osallistunut koulutukseen, jota toteutetaan suureksi osaksi käytännön työn ohella. Kun työntekijät suorittavat omia työtehtäviä asiakaskohteissa, paikalla on myös Keudan kouluttaja, joka kertoo ja opettaa asioita käytännössä. Fagerlund on ollut tyytyväinen toteutukseen ja yhteistyötä lähdetäänkin laajentamaan. 

- Toki työntekijöillä on myös teoriatunteja, joissa he käyvät läpi näitä asioita vielä kattavammin ja laajemmin.

Myös Fagerlund itse on osallistunut opintoihin. Hän käy läpi niin puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnon ja ammattitutkinnon kuin myös erikoisammattitutkinnon. Hän on itsekin todella innostunut opiskelusta. Erityisesti siivoukseen liittyvä kemia on kiinnostanut häntä.

- Kyllä mä koen, että jos on viemässä muutosta läpi ja haluaa seistä sen takana, niin täytyy se itsekin koluta läpi. Opinnoissa on käsitelty paljon mielenkiintoista sisältöä siivouksen kemiaan liittyen.

Puhtausalan nostattaminen on sydämenasia
Moneks-Siivous Oy on perheyritys, jossa vaihtuvuus on pientä – sekä työntekijöidenettä asiakkuuksien osalta. Tämä viestii yrityksen keskeisistä arvoista: työtä tehdään suurella sydämellä, työntekijät ja asiakkaat edellä.

”Me vedetään tätä hyvään perinteiseen malliin. Kohtelemme meidän työntekijöitä hyvin ja olemme asiakkaiden kanssa aktiivisessa vuorovaikutuksessa. Me pidämme välit avoimina ja reiluina. Paljon tulee kuulleeksi sitä, miten asiakkaat arvostavat, että työt käy hoitamassa tuttu ja mukava tekijä, jolla on aikaa hoitaa tehtävät kunnolla.”

Siivousalan yrittäjyys on muodostunut Fagerlundille sydänasiaksi. Hän kertoo pohtineensa useamman vuoden ajan, mikä olisi hänen tapansa menestyä elämässä. Hän on tutkinut monia eri aloja ja pohtinut jopa sijoittamisen maailmaa. Hän kuitenkin totesi, ettei pelkkä menestyminen riitä hänelle. Menestymisen lisäksi hän halusi tehdä jotain merkityksellistä ja kantaa yhteiskunnallista vastuuta.

Sen lisäksi, että Fagerlund haluaa pitää huolta työntekijöistään ja asiakkaistaan, hän haluaa nostattaa alan houkuttelevuutta laajemminkin. Ala tarjoaa vaihtelevia työtehtäviä. Oikean työpaikan löytyessä, ovat mahdollisuudet kouluttautua ja kehittää omaa osaamistaan hyvät.

- Siivousalan yrittäjänä minulla on mahdollisuus nostattaa ammattiosaamista ja kantaa yhteiskunnallista vastuuta siten, että pidän työntekijöiden ja tällä alalla työskentelevien puolia. Kun puhutaan toimitilojen siivoamisesta, niin se on oikeasti kunnon duunia, jossa pitää tietää, kuinka toimitaan. Se vaatii koulutusta ja uuden asian oppimista eli puhutaan ammattitaitoa vaativasta alasta, Fagerlund kiteyttää lopuksi.

Aikaisemmat huippuhetket >>