Useat lukiot kilpailevat opiskelijoista epätervein keinoin

01.03.2019

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE vaatii Opetushallitusta selvittämään, asettaako osa kunnista nuoret epätasa-arvoiseen asemaan tarjotessaan erilaisia etuja, kuten ilmaisia tietokoneita lukion valitseville nuorille ilman vastaavia etuja ammatillisen koulutuksen aloittaville nuorille.

Peruskoulun yhdeksäsluokkalaiset hakevat parhaillaan yhteishaussa lukio- tai ammatilliseen koulutukseen. Kilpailu nuorista on saanut monissa kunnissa epäterveitä piirteitä, kun houkuttimena käytetään esimerkiksi ilmaisia tietokoneita, autokouluopetusta tai hiihtolippuja.
 
AMKEn toimitusjohtaja Veli-Matti Lampun mukaan Opetushallituksen tulee selvittää nopeasti, kohtelevatko kunnat nuoria tasavertaisesti tarjotessaan lukion valitsevalle nuorelle erilaisia maksuttomia palveluita, materiaaleja tai laitteita. Usein näissä tapauksissa kunta itse ylläpitää lukiota.
 
- Eikö kunnan tule tarjota samat edut ammatillisen koulutuksen valitsevalle nuorelle?, Lamppu kysyy.
 
Kuntien omien lukioiden ylläpitoa on usein perustelu elinvoiman varmistamisena. Pelätään, että kunta ilman omaa lukiota ei houkuttele perheitä.
 
- Yhtä perustellusti voi kysyä, onko kunta houkutteleva sellaisille yrityksille, jotka tarvitsevat ammattitaitoista työvoimaa, mutta jossa nuoret ohjataan vain lukiokoulutukseen, toteaa Lamppu.
 
Tällä hetkellä monet kunnat ylläpitävät erillistä lukiokoulutusta, johon osallistuu joitain kymmeniä opiskelijoita. Usein nämä kunnat joutuvat maksamaan valtiolta saamansa tuen lisäksi merkittäviä summia omasta kassasta kyetäkseen pitämään lukion toiminnassa.
 
- On tärkeää, että toisen asteen koulutus on kohtuu etäisyydellä saavutettavissa. Ammatillisen ja lukiokoulutuksen yhteistyötä tulee lisätä, esimerkiksi yhteisten tilojen, opettajien, opetustarjonnan ja hallinnon avulla. Näin voidaan mahdollistaa taloudellisesti kestävällä pohjalla oleva koulutus kaikille nuorille, sanoo Lamppu.