Korkeakouluyhteistyö hankaloittaa opintopolkua toiselta asteelta?

24.02.2016

Hallituksen tekemien koulutusleikkausten ja ammatillisen koulutuksen reformin lisäksi ammatillisen koulutuksen tulevaisuuteen vaikuttavat koulutuskuntayhtymä Lappiassa ammattikorkeakoulun ja yliopiston yhteistyökuviot. Lapin yliopiston ja Lapin ammattikorkeakoulun todennäköisen yhteensulautumisen pelätään vaikuttavan erityisesti jatko-opintopolkuihin, joista Lappia on saanut valtakunnallista kiitosta.

AMKEn hallituksen jäsen ja koulutuskuntayhtymä Lappian johtaja Virpi Liljan mukaan Lapin ammattikorkeakoulun osakekaupoissa Rovaniemen kaupungin ja Lapin yliopiston kesken on tullut ilmi monia asioita, joita ei ole mietitty etukäteen:

– On monia suunnittelemattomia, miettimättömiä asioita, jotka voivat vaikuttaa eri osapuoliin, eivät ainoastaan niihin, jotka ovat tästä asiasta sopimassa.

- Jatko-opintopolut ja yhteistyö ammattikorkeakoulun kanssa on äärimmäisen tärkeää ammatilliselle koulutukselle. Toivotaan, että tällaiseen ei sitten heikentävästi vaikuta. Erityisesti tekniikan koulutuksessa meillä on ollut toimiva polku ja olemme menestyneet jatko-opintoväylässä ihan valtakunnallisesti tarkastellen, Lilja sanoo.

Ammattiopisto Lappia järjesti tiistaina 23. helmikuuta tulevaisuusseminaarin, jossa pohdittiin ammatillisen koulutuksen näkymiä muutosten tuulissa. Lisäksi seminaarissa paneuduttiin koulutuksen rakenteellisiin muutoksiin, leikkauksiin ja yhdistymispaineisiin.

– On globaalisia muutoksia, kuten väestön keskittyminen kaupunkeihin ja ikääntyminen. Lisäksi robotisaatio ja digitalisaatio tulevat näkymään tulevaisuuden työssä. Pohdimme sitä, miten näihin muutoksiin ammatillisessa koulutuksessa vastataan, Lilja kuvailee seminaarin antia.

Myös yhteishaku ammatilliseen ja lukioon alkoi tiistaina. Lilja uskoo ammattiopiston vetovoimaan ja siihen, että useille aloille löytyy innostuneita nuoria. Hän pitää tärkeänä, että nuoret hakevat koulutukseen. Ammattiopiston kirjoilla on noin 3500 nuorta ja aikuisopiskelijaa.

Lapin alueuutisissa Virpi Liljan haastattelu ja juttu ammatillisen koulutuksen opintopoluista tulevaisuudessa. Uutisjuttu alkaa kohdasta 1:30.