Kiipulasäätiöllä monta syytä juhlaan

12.11.2015

AMKEn jäsenen, Kiipulasäätiön, koko vuosi on yhtä juhlaa: se viettää tänään 70-vuotisjuhliaan, mutta jo 125. vuosi tulee täyteen kehitysvammaisten koulutuksen aloittamisesta Perttulassa. Tämän lisäksi Kiipulan toimipaikassa ammatillista erityisopetusta on järjestetty 60 vuotta ja Kiipulan ammattiopistokin on ehtinyt jo 15 vuoden ikään.

Kiipula on yksi Suomen seitsemästä erityisoppilaitoksesta ja se on ammatillisen erityisopetuksen, aikuiskoulutuksen ja kuntoutuksen osaamiskeskus ja palvelujen tuottaja. Kiipulan ammattiopisto on tarkoitettu erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille, joita Kiipulassa on noin 600. Oppilaitoksen tehtävä on vahvistaa asiakkaiden työelämävalmiuksia sekä kehittää työelämäkäytäntöjä kohti esteetöntä ja suvaitsevaista yhteiskuntaa.

Kiipulan koulutus- ja kuntoutuskeskusta ylläpitää Kiipulasäätiö ja sen päätoimipaikka sijaitsee Janakkalassa Turengissa, mutta se kouluttaa opiskelijoita myös seitsemällä muulla paikkakunnalla. Kiipulan kokonaisuuteen kuuluvat ammattiopiston lisäksi kuntoutuskeskus ja puutarha.

Kiipulan historia liittyy kahteen yhteiskunnallisesti aktiiviseen perheeseen ja heidän elämäntyöhönsä. Emma ja Edwin Hedman olivat uranuurtajia kehitysvammaisten koulutuksen järjestäjinä Suomessa ja Wilhelmiina ja Kustaa Kiipula testamenttasivat omaisuutensa tuberkuloosin vastustamistyöhön.

Kiipuloiden ja Hedmanien sukujen tarinat nivoutuivat yhteen vuonna 2009, jolloin Hedmanien elämäntyöstä alkunsa saanut Perttulan erityisammattikoulu liitettiin Kiipulasäätiön organisaatioon. 

Kiipulasäätiön pitkäaikainen entinen rehtori Markku Aunola on AMKE ry:n hallituksen jäsen.

AMKE onnittelee lämpimästi 70-vuotiasta Kiipulasäätiötä!

Kiipulan historiaan voi tutustua tarkemmin tästä.