Ammatilliseen koulutukseen haettavana kevään aikana 49 miljoonaa euroa

31.01.2019

Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee ammatillisen koulutuksen reformin toimeenpanoa keväällä 2019 yhteensä noin 49 miljoonalla eurolla. Tästä 34 miljoonaa euroa jaetaan strategiarahoituksena ja 15 miljoonaa valtionavustuksina. Strategiarahoituksen haku avautui 30. tammikuuta ja muut avustukset tulevat jakoon helmikuussa, kertoo opetus- ja kulttuuriministeriö tiedotteessaan 30.1.

Vuonna 2019 strategiarahoitusta myönnetään seuraaviin kehittämiskokonaisuuksiin:

  • Ammatillisen koulutuksen järjestäjien toimintakyvyn vahvistaminen
  • Ammatillisen koulutuksen ydinprosesseihin liittyvän osaamisen varmistaminen: HOKS-prosessin ja koulutus- ja oppisopimuksen palveluprosessin osaamisen kehittäminen
  • Tietyn toimialan ammatillisen koulutuksen valtakunnallinen kehittäminen: lentokoneasennus
  • Ammattitaitokilpailujen järjestäminen

- Ammatillisen koulutuksen reformi on suurin koulutusuudistus kahteen vuosikymmeneen, ja yhteinen tehtävämme on varmistaa toteutuksen onnistuminen. Uuden rahoitusmallin mukaisella strategiarahoituksella ja reformin tukiohjelmalla voimme tukea tätä työtä, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen sanoo.

Strategiarahoituksella tuetaan erityisesti hankkeita, joilla parannetaan ammatillisen koulutuksen laatua ja saavutettavuutta sekä uudistetaan koulutustarjonnan rakennetta vastaamaan mahdollisimman hyvin koulutustarpeeseen.

Tukea voidaan myöntää myös kehittämistoimista aiheutuviin tilojen ja laitteiden käytön uudistuksiin, koulutuksen järjestäjien yhdistymishankkeisiin sekä henkilöstön osaamisen kehittämiseen.

- Strategiarahoitus on tärkeä osa ammatillisen koulutuksen rahoitusta, toteaa AMKE ry:n toimitusjohtaja Veli-Matti Lamppu

Lampun mukaan strategiarahoituksen avulla voidaan ohjata ja kehittää ammatillista koulutusta sekä rakentaa uudenlaisia työ- ja elinkeinoelämän keittämistarpeista lähteviä osaamis- ja koulutuspalveluita. 

- Tärkeää strategiarahoituksen kohdentamisessa on yhteistyön lisääminen eri toimijoiden, myös korkea-asteen, kanssa, Lamppu korostaa.

15 miljoonaa valtionavustuksia

Helmikuussa tulee lisäksi hakuun valtionavustuksia. Yhteensä noin 15 miljoonaa euroa jaetaan kevään aikana pääosin Opetushallituksen kautta.

Avustuksilla tuetaan muun muassa ammatillisen koulutuksen viestintä- ja vetovoimatoimia, digitaalisia oppimisympäristöjä ja -ratkaisuja sekä pedagogista johtamista.

Syksyllä haettavaksi tulee lisäksi avustuksia mm. kesällä valmistuvan ammatillisen koulutuksen laatustrategian toteuttamisen tueksi.

OKMn tiedote