AMKEn vuosi 2023 pakettiin

29.12.2023

Ammatillisen koulutuksen vuosi 2023 oli kokonaisuudessaan positiivinen ja jätti lukuisia hyviä muistoja onnistumisista, yhteistyöstä, kohtaamisista ja uusista ratkaisuista.

Hallitukseen uutta osaamista

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:n hallitukseen valittiin vuosille 2024–2026 

Puheenjohtaja Laura Rissanen, valtiosihteeri, Valtioneuvosto
Varapuheenjohtaja: Seija Karvonen, rehtori, Ammattiopisto Luovi
Varapuheenjohtaja: Åsa Stenbacka, rehtori, Vaasan kaupunki, Vamia

Hallituksen muut jäsenet: 

Tuula Antola, kuntayhtymän johtaja, Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia
Pasi Artikainen, kuntayhtymän johtaja, rehtori, Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedu
Heikki Helve, kuntayhtymän johtaja, Savon koulutuskuntayhtymä
Matti Isokallio, kuntayhtymän johtaja, Satakunnan koulutuskuntayhtymä Sataedu
Virpi Lilja, kuntayhtymän johtaja, rehtori, Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappia
Juha Ojajärvi, rehtori, toimitusjohtaja, Perho Liiketalousopisto Oy
Sami Tikkanen, kuntayhtymän johtaja, rehtori, Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymä Ekami
Anssi Tuominen, kuntayhtymän johtaja, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia
Kirsi Viskari, johtaja, ammatillinen koulutus, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu 

Uudet hallituksen jäsenet tuovat mukanaan AMKEn halitukseen monipuolista osaamista ammatillisen koulutuksen kehittämisestä ja johtamisesta, uusia verkostoja ja ajattelua boxin ulkopuolelta, strategista ajattelua, muutoskyvykkyyttä sekä kokemusta koulutuksen järjestämisestä elinkeinoelämän omistaman oppilaitoksen näkökulmasta.

Eduskuntavaalit ja hallitusohjelma: Ammattiosaajat meidän kaikkien arjessa

Koulutus- ja osaamispalveluilla on ratkaiseva rooli siihen, miltä tulevaisuutemme näyttää.

Eduskuntavaalien alla nostimme esiin kahdeksan ammatillisen koulutuksen järjestäjille tärkeää näkökulmaa, joilla kehitetään koulutusta ja turvataan ammattiosaaminen tulevaisuudessa. 

Valmistelimme hallitusneuvotteluita varten omat kehittämistavoitteet, jotka jaettiin jäsenille sekä hyvin laajasti puolueille, neuvottelijoille ja sidosryhmille.

Yhteistä edunvalvontaa

AMKEn kannanotoissa osallistuttiin keskusteluun rahoituksesta. Budjettiriihikannanotossa peräänkuulutettiin vakautta ammatillisen koulutuksen rahoitukseen. 

- Opetus- ja kulttuuriministeriön talousarvioehdotus tukee tätä tavoitetta, kiitti AMKE ry:n toimitusjohtaja Veli-Matti Lamppu.

OKM:n Talousarvioesitykseen sisältyy ammatillisen koulutuksen määrärahaa noin 2,2 miljardia euroa. Tämä sisältää kuntarahoitusosuuden. Ammatillisen koulutuksen valtionrahoitus olisi ensi vuonna 53,7 miljoonaa euroa suurempi kuin vuonna 2023.

Yhteisessä kannanotossa OAJ:n kanssa esitettiin, että maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksen järjestämisvastuu tulisi siirtää opetus- ja kulttuuriministeriölle.

- Maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksen määrä voitaisiin päättää vuosittain opetus- ja kulttuuriministeriön järjestäjäkohtaisella päätöksellä. Koulutukselle voitaisiin määrittää oma rahoituksen laskentaperuste, kannanotossa sanottiin.

Vaikuttavin ääni ammattiosaamisen puolesta

Vahva suunnannäyttäjä, vaikuttavammin yhdessä ja intohimolla ammatillisesta. Näin kiteytyvät AMKEn strategian painopisteet vuosille 2024-2027.

Strategiatyön tavoitteena oli ymmärtää henkilöstön, jäsenten ja sidosryhmien odotuksia ja haasteitasekä selkiyttää millä keinoilla saavutetaan edunvalvonnan tavoitteet. Strategiatyöhön osallistui AMKEn henkilöstö, jäsenet ja sidosryhmät. Ulkopuolisena asiantuntijatahona strategian luomisessa toimi Fountain Park. 

Jäsenet edelleen tyytyväisiä

Syksyllä toteutettuun jäsentyytyväisyyskyselyyn vastasi 46 AMKEn johdon edustajaa. Vastaajista 98 % pitivät jäsenyyttä erittäin hyödyllisenä tai hyödyllisenä. AMKEn toimintaan erittäin tyytyväisiä tai tyytyväisiä oli 91 % vastaajista. Tulokset olivat nousseet parilla prosentilla vuodesta 2022.

- AMKE:n hyödyntäminen ja toiminnan kehittäminen on myös meidän jäsenten omissa käsissä. Omalla aktiivisuudella voi vaikuttaa ja myös hyödyntää jäsenyyttä. Erittäin tärkeää on AMKE:n yhteydenpito ja vuoropuhelu koulutuksen rahoituksesta ja säätelystä päättäviin tahoihin. Yhteinen ääni kuuluu paremmin, sanottiin yhdessä palautteessa.

Kiitos kaikille palautekyselyyn vastanneille. Otamme AMKEssa palautetta ja kehittämisajatuksia vastaan ympäri vuoden erittäin mielellämme!

Kohtaamisia AMKEn tapahtumissa

Tammikuussa 2023 oppilaanohjauksen asiantuntijoille suunnattu Ammatillisesta opoille -tapahtuma kokosi yli 700 osallistujaa seuraamaan striimiä ympäri Suomen.

Tällä kertaa tilaisuuden teemoina olivat muunm muassa TUVA ja väylät ammatillisesta korkeakouluun. AMKEn järjestäjäkumppaneina olivat jälleen Talous ja nuoret TAT, opiskelijajärjestöt OSKU ja SAKKI sekä Suomen opinto-ohjaajat SOPO ry.


Ammatillisesta opoille -striimiä seurattiin oppilaitoksissa järjestetyissä aamupalatilaisuuksissa yhdessä alueen yläkoulujen opojen kanssa 

Vuoden 2024 Ammatillisesta opoille -tilaisuuden teemana on muun muassa erityisen tuen opiskelijan opintojen tukeminen ammatillisessa koulutuksessa. Lämpimästi tervetuloa kuulolle!

Huhtikuussa järjestetyt AMKEpäivät kokosi yhteen yli 170 ammatillisen koulutuksen asiantuntijaa, johtajaa ja ystävää. Puhujina olivat mm. Ilmastopaneelin puheenjohtaja, tutkimusjohtaja Markku Ollikainen, Nokian monimuotoisuus- ja diversiteettijohtaja Anneli Karlstedt sekä Susijengin entinen päävalmentaja Henrik Dettmann.

Kiinnostavia henkilöitä Ammattikoulutuksen totuuskomission penkillä

Vuonna 2023 julkaistiin neljä uutta jaksoa Ammattikoulutuksen totuuskomissiosta. Veli-Matti Lampun isännöimässä podcastissa vierailivat Sitran tulevaisuustutkija Mikko Dufva, MustReadin päätoimittaja Erkka Railo, Helsingin yliopiston emeritusprofessori Markku Ollikainen sekä Stadin Ammattiopiston opettajat Aila Kuusio ja Karoliina Salminen.

Kenet sinä toivoisit vieraaksi totuuskomissioon vuonna 2024? (Lähetä ehdotuksesi hanna-mari.bennick@amke.fi)

Väylät auki -kampanjalle voitto Finnish Comms Awards -kilpailussa

AMKEn jäsenten yhteinen ammatillisen koulutuksen vetovoimakampanja Väylät auki valittiin voittajaksi Finnish Comms Awardseissa hankeviestinnän kategoriassa torstaina 16.11.2023. Viestintätoimisto SEK on toteuttanut AMKEn kanssa kampanjaa vuodesta 2021 lähtien.


Kuvassa vasemmalta: Janne Malinen, SEK, Hanna-Mari Bennick, AMKE ry,  Joonas Holste, SEK sekä Enoma Edevbaro, SEK. Kuva: Ville-Veikko Niemelän

Vuonna 2023 kampanjan keulahahmona oli JVG:n VilleGalle, yksi Suomen tunnetuimmista ja suosituimmista artisteista. Yhtyeen suosiosta kertoo yli 300 000 myytyä albumia, 13 voitettua Emma-palkintoa sekä lukuisat Spotify-ennätykset Suomessa.

Kampanja jatkuu edelleen ja uusi video julkaistaan tammikuussa 2024. 

Amisgaalat perinteeksi

Ammatillinen koulutus kaipaa uusia perinteitä ja positiivisia otsikoita. Ilman ammattiosaajia yhteiskunta ja elinkeinoelämä eivät pärjää. Työelämän muuttuessa myös ammatit muuttuvat.

Omniassa järjestetyssä, historian ensimmäisessä Ammattilaisgaalassa nostettiin esiin ammatillisen koulutuksen merkitystä ja juhlistettiin syyslukukaudella 2022 ammattiin valmistuneita ja palkittiin Vuoden 2022 Tekoja ja Tekijöitä yhdeksässä eri kategoriassa. 

Omnian Ammattilaisgaala palkittiin kesällä järjestetyssä ammatillisen koulutuksen markkinointi- ja viestintätapahtuma VIMMAssa Vuoden VIMMAteoksi, joka on ammatillisen koulutuksen mielikuvaa ja arvostusta kasvattava viestinnällinen ponnistus, joka ansaitsee tunnustuksen, kunniaa ja mainetta. 

Huippuhetkiä

Positiivisia tarinoita ammatillisesta koulutuksesta riittää ja niitä nostimme esiin jälleen vuonna 2023 viikon huippuhetkinä. Juttuja uudenlaisista oppimisympäristöistä, yhteistyömalleista, saavutuksista ja onnistumisista kerätään myös vuonna 2024.

Yksi vuoden tähtihetkistä oli jälleen maahanmuuttajaopiskelijoiden palkitseminen. AMKEn hallitus valitsi stipendin saajiksi kuusi maahanmuuttajaopiskelijaa 53 korkeatasoisten esityksen joukosta. 

Pysy kärryillä #ammatillinenkoulutus asioista myös vuonna 2023:

liittymällä AMKEn verkostoihin (jäsenet, meiliä osoitteeseen toimisto@amke.fi)
osallistumalla AMKEn tapahtumiin
tilaamalla AMKEn uutiskirje
lukemalla AMKEn blogipalstaa (tai kirjoittaisitko itse blogin?!)
kuuntelemalla Ammattikoulutuksen totuuskomissio -podcasteja
seuraamalla AMKEn Facebookia
seuraamalla AMKEn Twitteriä (vuonna 2024 harkitsemme tosin tästä kanavasta poistumista)