Ammatillisesta opoille -tilaisuudessa yli 700 kuulijaa

23.01.2023

Kuudetta kertaa järjestetty Ammatillisesta opoille -tilaisuus kokosi perjantaina 20.1. yli 700 oppilaanohjauksen asiantuntijaa ympäri Suomen ruutujen ääreen. Tänä vuonna tilaisuuden teemoina olivat mm. TUVA ja väylät ammatillisesta korkeakouluun. AMKEn järjestäjäkumppaneina olivat jälleen Talous ja nuoret TAT, opiskelijajärjestöt OSKU ja SAKKI sekä Suomen opinto-ohjaajat SOPO ry.


Päivän puheenjohtajina toimivat SAKKI ry:n puheenjohtaja Aale Päivinen ja AMKEn toimitusjohtaja Veli-Matti Lamppu  

Ajankohtaista ammatillisesta

Eritysavustaja Selmi Holopainen kertoi tuoreita kuulumisia ammatillisesta koulutuksesta opetus- ja kulttuuriministeriön näkökulmasta.

Puheenvuorossaan Holopainen käsitteli osaamistason kehitystä, opinto-ohjauksen nykytilannetta, oppivelvollisuutta sekä ammatillisen koulutuksen vetovoimaa.

- Selvityksen mukaan ammatillisen koulutuksen oppivelvollisuuden alaisista opiskelijoista 15,8% on erittäin tyytyväisiä ja 56,4% hyvin tyytyväisiä opintoihinsa, erityisavustaja kertoi.


Ministeri Li Anderssonin erityisavustaja Selmi Holopainen toi kuulumisia opetus- ja kulttuuriministeriöstä

Vauhtia TUVAsta

Koulutusjohtaja Marjaana Salmi Suomen Diakoniaopistosta ja Ammattiopisto Liven rehtori Antti Aavikko keskustelivat puheenvuorossaan TUVA-koulutuksesta. TUVA-koulutuksen opiskelijat ovat hyvin heterogeeninen joukko sekä taustoiltaan, tavoitteeltaan että iältään.

- TUVA on tarpeellinen koulutusmuoto, josta saa suuntaa ja valmiuksia tuleviin opintoihin. TUVAan ei "jouduta" vaan se on yksi valinta muiden joukossa.


TUVA on tarpeellinen koulutusmuoto

MOTARI-opinnot – kiihdytyskaista ammatillisesta ammattikorkeaan

Opinto-ohjaaja Päivi Mäkitalo Koulutuskeskus Salpauksesta, palvelupäällikkö Päivi Kuosmanen LAB-ammattikorkeakoulusta ja LAB-ammattikorkeakoulun opiskelija Johan Murtojärvi kertoivat hyvin toimivasta väylästä ammatillisesta korkea-asteelle. Keskustelua fasilitoi AMKEn johtava asiantuntija Satu Ågren.

- Opintojen yhdistäminen on vaativaa, mutta kun hallitsee omat aikataulut ja priorisoi tekemiset, onnistuu se sitten kyllä, Murtojärvi totesi.


Keskustelussa teemana väylät ammatillisesta korkea-asteelle

Työkaluja opoille ohjauksen tueksi

Maailman suurin etäTET tarjoaa kattavan näkymän työelämään. Se sopii erityisesti nuorille, jotka pohtivat vielä tulevaisuuttaan ja valintojaan. EtäTETistä tilaisuudesta kertoi nuorten työelämäasiantuntija Riikka Ahonvala Talous ja nuoret TATista.


EtäTET on kasvattanut suosiotaan vuosien varrella

Tilaisuuden lopuksi ensiesityksessä nähtiin Väylät Auki -kampanjan uunituore video, jota tähdittää JVG:n VilleGalle.

- Mä sanoisin 14-vuotiaalle Villelle, että elä hetkessä ja tee kaikkia asioita, jotka sua kiinnostaa. Kokeile mahdollisimman monia juttuja, sitä kautta se mielenkiinto voi löytyä ja sit sä voit mennä sitä kohti täysii, VilleGalle sanoo.


#VäylätAuki -kampanjaa on toteutettu jo vuodesta 2018 lähtien


Ympäri Suomen järjestetyissä "kisakatsomoissa" seurattiin tilaisuutta porukalla