AMKEn vuosi 2022 pakettiin

30.12.2022

Vuosi 2022 kuljettiin jo varmemmin askelin poispäin pandemiasta, mutta kovin pitkälle ei ehditty ennen uusia kriisejä. Ammatillisen koulutuksen vuosi oli kuitenkin kokonaisuudessaan positiivinen ja jätti lukuisia hyviä muistoja onnistumisista, yhteistyöstä, kohtaamisista ja uusista ratkaisuista.

Hallitukseen uutta osaamista

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:n hallitukseen valittiin vuosille 2023–2025 

  • Puheenjohtaja Laura Rissanen, aluejohtaja Kesko
  • Varapuheenjohtaja Kari Juntunen, toimitusjohtaja, AEL-Amiedu Oy/Taitotalo
  • Varapuheenjohtaja Åsa Stenbacka, rehtori, Vaasan kaupunki, Vamia
     
  • Tuula Antola, kuntayhtymän johtaja, Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia
  • Matti Isokallio, kuntayhtymän johtaja, Satakunnan koulutuskuntayhtymä Sataedu
  • Seija Karvonen, rehtori, Ammattiopisto Luovi
  • Sami Tikkanen, kuntayhtymän johtaja, rehtori, Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymä Ekami
  • Anssi Tuominen, kuntayhtymän johtaja, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia

Uudet hallituksen jäsenet tuovat mukanaan AMKEn halitukseen yrityslähtöisyyttä, kokemusta elinkeinoelämän muuttuvista tarpeista ja työelämäyhteistyöstä, näkemystä vaativasta erityisestä tuesta sekä vahvaa osaamista hallitustyöskentelystä ja kansainvälisestä toiminnasta.

Jäsenet edelleen tyytyväisiä

Syksyllä toteutettuun jäsentyytyväisyyskyselyyn vastasi 54 AMKEn johdon edustajaa. Vastaajista 97 % pitivät jäsenyyttä erittäin hyödyllisenä tai hyödyllisenä. AMKEn toimintaan erittäin tyytyväisiä tai tyytyväisiä oli 86 % vastaajista.

- Ajankohtaiset menossa olevat asiat tulee usein AMKEn kautta tietoon, sanotaan yhdessä palautteessa.

- AMKE hienosti esillä mediassa. Näkyvyys myös jatkuvaa, joka on hyvä asia!

Kiitos kaikille palautekyselyyn vastanneille. Otamme AMKEssa palautetta ja kehittämisajatuksia vastaan ympäri vuoden erittäin mielellämme!

Yhteistä edunvalvontaa

Vuoden 2022 aikana edunvalvonnan keskeisiä teemoja olivat ammatillisen koulutuksen toimintaedellytysten kehittäminen, toisen asteen koulutuksen kehittäminen ja rakenteellinen uudistaminen, oppivelvollisuus, työvoimapalvelut 2024, TKI-toiminta ammatillisessa koulutuksessa sekä Eduskuntavaalit 2023.

AMKE otti kantaa yhdessä muiden ammatillisen koulutuksen toimijoiden kanssa opetus- ja kulttuuriministeriössä suunniteltuun rahoitusuudistukseen.

- Ammatillista koulutusta pitää jatkossakin tarkastella yhtenä kokonaisuutena työelämän osaamistarpeista lähtien. Rahoitusta ei pidä eriyttää nuorten ja aikuisten osalta, vaativat kannanotossaan AMKEn kanssa yhdessä Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Elinkeinoelämän Oppilaitokset EOL, Keskuskauppakamari, Kirkon työmarkkinalaitos, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, Sivistystyönantajat sekä Suomen Yrittäjät.

Kohtaamisia etänä ja livenä AMKEn tapahtumissa

AMKE Oy järjesti vuonna 2022 paljon erilaisia tapahtumia livenä, etänä ja hybriditoteutuksina.

Tammikuussa 2022 oppilaanohjauksen asiantuntijoille suunnattu Ammatillisesta opoille -tapahtuma kokosi yli 500 osallistujaa langoille kuulemaan oppivelvollisuudesta ja muista ajankohtaisista asioista.


Ammatillisesta opoille -tilaisuus on AMKEn, SOPO ry:n, OSKU ry:n, SAKKI ry:n ja Talous ja nuoret TATin yhteistyötä parhaimmillaan

Tämä jo perinteeksi muodostunut tilaisuus järjestetään 20.1.2022 jo kuudetta kertaa, lämpimästi tervetuloa kuulolle!

Huhtikuussa järjestetyt AMKEpäivät kokosi yhteen yli 130 ammatillisen koulutuksen asiantuntijaa, johtajaa ja ystävää. Puhujina olivat mm. Sitran yliasiamies Jyrki Katainen, Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Minna Helle ja opetusministeri Li Andersson.


AMKEpäivät vietettiin vapputunnelmissa

AMKEn verkostot ja Elinkeinoelämän keskusliitto EK järjestivät syyskuussa yhdessä verkkotilaisuuden, jonka keskeisenä teemana oli ammatillisen koulutuksen ja ammattiosaamisen merkityksen ja arvostuksen edistäminen ja erityisesti viestinnän tärkeys osana sitä sekä eri tahojen yhteistyö viestinnän toteuttamisessa. Ihmiestä tarvitaan aina -kampanja tulee näkymään vuonna 2023 laajasti ammatillisen koulutuksen ja työelämän eri toimijoiden viestinnässä.

Kiinnostavia keskusteluita Ammattikoulutuksen totuuskomissiossa

Vuonna 2022 julkaistiin kahdeksan uutta jaksoa Ammattikoulutuksen totuuskomissiosta. Veli-Matti Lampun isännöimässä podcastissa vierailivat vuonna 2022 oppilaanohjaaja Emmi Hannnuksela Peltolan yläkoulusta, Sivistystyönantajien elinkeinopolitiikasta vastaavana johtajana tuolloin toiminut Laura Rissanen, Kuntaliiton Elinvoima ja talous -yksikön projektikoordinaattori Jari "Jarppa" Lindström, YritysEspoon toimitusjohtaja Virpi Utriainen, kahvipaahtimo Lehmus Roasteryn toimitusjohtaja Arttu Muukkonen, Laboren johtaja Mika Maliranta, OAJn uusi puheenjohtaja Katarina Murto sekä AMKEn puheenjohtajana 2020–2022 toiminut teollisuusneuvos, "AMKEn sheriffi" Kari Kallonen.

Kenet sinä toivoisit vieraaksi totuuskomissioon vuonna 2022? (Lähetä ehdotuksesi hanna-mari.bennick@amke.fi)

Väylät auki ammatillisella koulutuksella

Väylät auki -kampanjassa parrasvaloihin nostettiin vuonna 2022 ammattiin opiskelevat aikuiset. Videolla viisi aikuisopiskelijaa jakoivat omia kokemuksiaan, ajatuksiaan ja mielipiteitään ammatillisesta koulutuksesta.

Lisäksi kampanja sai kaksi uutta julkkiskasvoa, kun rallikuski Sami Pajari ja huippukokki Micke Björklund hyppäsivät mukaan Väylät auki -joukkoon.

Kampanja jatkuu edelleen ja uusin video julkaistaan 20.1. Ammatillisesta opoille -tilaisuudessa.

Huippujuttuja ja tähtihetkiä

Positiivisia tarinoita ammatillisesta koulutuksesta riittää ja niitä nostimme esiin jälleen vuonna 2022 viikon huippuhetkinä.

Juttuja uudenlaisista oppimisympäristöistä, yhteistyömalleista, saavutuksista ja onnistumisista kerätään myös vuonna 2023. Onko mielessäsi jo joku? (huippuhetket meilitse hanna-mari.bennick@amke.fi)

Yksi vuoden tähtihetkistä oli jälleen maahanmuuttajaopiskelijoiden palkitseminen. AMKEn hallitus valitsi stipendin saajiksi viisi maahanmuuttajaopiskelijaa 61 korkeatasoisten esityksen joukosta. 

Pysy kärryillä #ammatillinenkoulutus asioista myös vuonna 2023:

liittymällä AMKEn verkostoihin (jäsenet, meiliä osoitteeseen toimisto@amke.fi)
osallistumalla AMKEn tapahtumiin
tilaamalla AMKEn uutiskirje
lukemalla AMKEn blogipalstaa (tai kirjoittaisitko itse blogin?!)
kuuntelemalla Ammattikoulutuksen totuuskomissio -podcasteja
seuraamalla AMKEn Facebookia
seuraamalla AMKEn Twitteriä