Abilympics järjestetään Helsingissä vuonna 2027

17.10.2023

Kuva: Suomi menestyi hienosti vuoden 2023 Abilympics Metz -kilpailussa saavuttaen yhden kullan ja neljä hopeaa. Kuvassa kultamitalisti Saga Naumanen. Kuva: Skills Finland / Juha Nurminen.

Ainutlaatuinen suurtapahtuma, erityistä tukea tarvitsevien ammattiosaajien MM-kilpailu Abilympics, järjestetään toukokuussa 2027 Helsingin Messukeskuksessa yhdessä Taitaja2027-tapahtuman kanssa.

International Abilympic Federationin jäsenmaat ovat hyväksyneet organisaation hallituksen ehdotuksen, että vuoden 2027 Abilympics-kilpailun järjestämisoikeus annetaan Suomeen. Suomen lisäksi järjestämisoikeutta haki Intia. Abilympics-kilpailussa erityistä tukea tarvitsevat ammattiosaajat kilpailevat oman ammattinsa osaamista vaativissa tehtävissä kolmipäiväisessä kilpailutapahtumassa.

Tapahtuman järjestämisellä Skills Finland nostaa esiin Suomen korkeatasoista erityisopetusta ja sen yhteyttä työelämään. Kansainvälisen Abilympics-kilpailun ja ammattitaidon suomenmestaruuskilpailun Taitajan järjestäminen samanaikaisesti antaa hienon tilaisuuden myös ammatillisten erityisoppilaitosten ja muiden ammatillisten oppilaitosten yhteistyölle.

Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö tukee ammattitaitokilpailujen järjestämistä ja Abilympics Helsinki 2027 -kilpailua. 

– Opetus- ja kulttuuriministeriö iloitsee Suomen mahdollisuudesta järjestää erityistä tukea tarvitsevien ammattiosaajien kansainvälinen Abilympics-kilpailu vuonna 2027, sanoo opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Petri Lempinen

– Kansainvälisten ammattitaitokilpailujen järjestäminen ja niihin osallistuminen on ollut erinomainen tapa lisätä ammatillisen koulutuksen laatua ja vetovoimaa. Se antaa Suomelle mahdollisuuden verrata kansallista ammatillista koulutustamme kansainvälisesti. Suomi järjesti vuonna 2005 ammattitaidon maailmanmestaruuskilpailun WorldSkillsin, mikä oli merkittävä sysäys ammatilliselle koulutukselle. Uskon, että Abilympics-kilpailut tulevat positiivisesti viemään myös ammatillista erityisopetusta eteenpäin, Lempinen kannustaa.

Tapahtuman suunnittelu aloitetaan vuonna 2024. Abilympics Helsinki 2027 -kilpailu järjestetään yhteistyössä Skills Finlandin ja ammatillisen koulutuksen järjestäjien, erityisesti ammatillisten erityisoppilaitosten Ameo-verkoston, kanssa. Samaan aikaan tullaan järjestämään myös Taitaja2027 Helsinki. Samanaikaisella järjestämisellä saadaan kustannushyötyjä ja tapahtumat voidaan järjestää kestävä kehitys huomioiden.

Lue lisää Skills Finlandin sivuilta >>