Taitaja2021 Oulun suunnittelu ja toteutus – ketterästi ja sisulla kohti ammattitaidon SM-finaalia

11.05.2021

Taitaja on jokavuotinen ammatillisen koulutuksen suurtapahtuma, joka kokoaa yhteen suuren määrän opiskelijoita, opettajia, yrityselämän edustajia ja muita kumppaneita. Skills Finland vastaa Taitaja-konseptin kokonaisuudesta ja joka vuosi vaihtuvat Taitaja-järjestäjät itse tapahtuman suunnittelusta ja sen toteutuksesta. 

Taitaja2021 Oulua alettiin toden teolla rakentamaan elokuussa 2020 erikoisissa tunnelmissa, sillä korona toi paljon muuttuvia tekijöitä suunnitteluun. Tuolloin kuitenkin oltiin melko luottavaisella mielellä ja hyvin menneen kesän jälkeen tapahtuman suunnittelua jatkettiin tähtäimenä normaalit semifinaalit ja suurena yleisötapahtumana järjestettävä finaali toukokuussa 2021.

Syksyn edetessä koronatilanne paheni ja rajoituksia liikkumisiin sekä kokoontumisiin tuli eri puolille Suomea. Peruskoululaisille suunniteltu Taitaja9 toteutettiin perinteisten kouluissa järjestettävien kilpailujen sijasta aivan uudella tavalla virtuaalipelin avulla.

Taitaja SM-kilpailun osalta lokakuun puolessavälissä tehtiin päätös semifinaalien toteuttamisesta uudella hajautetulla mallilla, jossa kilpailijat tekivät kilpailutehtävät omissa oppilaitoksissaan. Normaalitilanteessa semifinaalien kilpailupaikkoja olisi ollut noin 100 ja uudessa mallissa semifinaalikilpailutilaisuuksia oli yli 500. Kilpailijoita semifinaaleihin ilmoittautui ympäri Suomea 1520 opiskelijaa, joka oli suurin määrä vuoden 2017 jälkeen. 

Uuden suunnittelussa yhteistyö on voimaa

Uusi semifinaalitoteutus helmikuussa 2021 mahdollisti kilpailutoiminnan levittämisen lähemmäksi oppilaitosten arkea, kun ne toteutettiinkin omissa tiloissa tuttujen opettajien kanssa. Toteutusmalli edellytti yli tuhannelle tuomarille, huoltajaopettajalle ja lajitoimijalle myös runsaasti koulutusta, joka pystyttiin hoitamaan digitaalisesti joulu-tammikuun aikana.  Kilpailutehtäviä muokattiin uuden tehtävämallin vaatimusten mukaisesti, joka aiheutti paljon lisätyötä lajien vastuuhenkilöille ja semifinaalikoordinaattoreille.

Tästä kaikesta ei olisi selvitty ilman vahvaa ammatillisten oppilaitosten verkostoa sekä sen sitoutuneita opettajia ja heidän vankkaa asiantuntemustaan. Semifinaalien palautekyselyssä kokemukset olivat pääsääntöisesti positiivisia. Tärkeä vaihe SM-kilpailuprosessissa saatiin hoidettua haastavista ajoista huolimatta.  

Ilman semifinaaleja ei olisi voitu edetä kohti toukokuussa 2021 pidettäviä finaaleja, jotka järjestetään lajeittain hajautettuna pääasiassa Pohjois-Suomessa sijaitsevissa ammatillisissa oppilaitoksissa. Suomen suunnitelmat sisukkaasti viedä eteenpäin ja toteuttaa Taitaja-tapahtumaa koronasta huolimatta ovat saaneet paljon positiivista huomioita myös maamme rajojen ulkopuolella.

Suunnitelmia on esitelty pohjoismaisten Skills-organisaatioiden ja kansainvälisen kattojärjestön WorldSkillsin tapaamisissa. Taitaja2021 Oulun finaalia on nyt ensimmäistä kertaa mahdollisuus seurata virtuaalialustan kautta. Tule siis tapahtumaviikolla 18.-20.5.2021 osoitteeseen taitaja2021.fi ja näe, kuinka Suomen parhaat ammattiosaajat säteilevät taitoa!

Taitaja2021 Oulun kilpailujohtaja Sauli ”Samppa” Jaara on ollut kilpailutoiminnassa yli 20 vuotta. Hän soittaa vapaa-ajallaan urkuja ja juoksee pitkiä lenkkejä.  

Petri Hörkkö on Skills Finlandin Taitaja-päällikkö, joka on työskennellyt ammatillisen koulutuksen parissa lähes 30 vuotta ja näkee oppimisessa aina kasvun mahdollisuuden. Vapaa-aikanaan Petri harrastaa valo- ja videokuvausta, laulaa kuorossa, veneilee Turun saaristossa ja liikkuu koiran kanssa luonnossa. 

Kirjoittajat

Petri Hörkkö
Taitaja-päällikkö, Skills Finland ry

Hörkkö Petri

Sauli Jaara
Taitaja2021 Oulun kilpailujohtaja, Koulutuskuntayhtymä OSAO

Jaara Sauli