Juhlitaan valmistuvia

26.05.2020

Kun muistelet opiskeluaikaasi, muistatko ensimmäisenä mitä opit? Vai nousevatko ensin mieleen kokemukset, tunteet ja ihmiset? Onnistumisen ilo vai epäonnistumisen pelko, ilo vai ahdistus, hyväksytyksi tuleminen vai syrjiminen, toveruus vai yksinäisyys, tekemistä vai vetelehtimistä, opettajien tuki vai välttely, onnellinen elämän vaihe vai jotain mihin ei halua palata. 

Mitkä tunteet nyt ovat päällimmäisinä? Eristäytymisen onni vai yksinäisyys, opintojen sujuminen vai pelko valmistumisen viivästymisestä, oppilaitoksen tuki vai oman onnensa nojaan jättäminen, tulevaisuuden pelko vai toivo, työ vai työttömyys? Koronakevät toi oman mausteensa tunteisiin ja kokemuksiin.  

Myönteiset opiskelukokemukset ja yhteenkuuluvuus luovat vahvan pohjan elinikäiseen haluun oppia uutta.  Meillä koulutuksen edustajilla on suuri vastuu siitä, että kokemuksesi ja muistosi opinnoista ovat myönteisiä. Ehkäpä vielä suurempi vastuu kuin siitä, tulivatko kaikki tiedolliset ja taidolliset tavoitteet saavutettua. Osaamista on helppo täydentää, mutta tapettua oppimishalua vaikea herättää henkiin.  

Kaikkina aikoina ja kaikissa yhteiskunnan tilanteissa olemme halunneet rakentaa tulevaisuuttamme ja oppia uutta, tehdä työtä sekä saavuttaa hyvinvointia ja onnea. Aina ja kaikkialla yksilöt elävät ainutkertaista elämäänsä ja tekevät siitä parasta mahdollista. Koulutus on osa elämää ja sen tarkoitus on tarjota tietoja, taitoja ja henkistä valmiutta oman elämänpolun rakentamiseen lapsuudesta seniori-ikään.  

Sekä sinulle opiskelijana että oppilaitoksille tämä kevät on tuonut mukanaan ennakoimattoman, yhteisen oppimishaasteen. Olemme kevään aikana todistaneet tosillemme, että olemme sopeutuvia, joustavia ja pystymme selviämään nopeassa muutoksessa. Tästä osaamisen näytöstä olemme selvinneet hienosti. 

Tänä keväänä ei juhlita oppilaitosten auditorioissa tai saleissa, mutta kevätjuhlia ei ole peruttu. Juhla ei ole tietty tila vaan se on tunne. Verkko on sakeanaan huikeita yhteisiä kohtaamisia, mutta myös keväinen luonto tarjoaa ihanan lintujen iltakonsertin sinulle ja läheisillesi.  

Onneksi olkoon valmistumisesta. Tavataan taas pian uusien opintojen merkeissä. 

Kirjoittaja

Veli-Matti Lamppu
Toimitusjohtaja, AMKE ry / AMKE Oy

Lamppu Veli-Matti