Amiksessa on mukavaa!

30.08.2016

Etelä-Savon ammattiopiston Opiskelijayhdistys Esedu ry oli mukana maanantain (22.8.) valtakunnallisessa tempauksessa, jossa ammattiopistot halusivat muistuttaa ammatillisen koulutuksen merkityksestä alueen elinvoimalle ja kilpailukyvylle.

Tutkimusten mukaan ammattiin opiskelevat ovat tyytyväisiä koulutukseensa. Unelmien amis -tutkimuksen mukaan 85 % ammattiin opiskelevista ajattelee, että ammatillinen koulutus on hyvää ja laadukasta. Ammattiin opiskelevat pitävät myös lukiolaisia ja 9-luokkalaisia useammin opintojaan kiinnostavina ja mukavina.

Minä hain muutama vuosi sitten Eseduun, koska peruskoulussa lukeminen ei ollut minun juttuni. Lähihoitajan ammatti vaikutti kiinnostavalta. Ajattelin, että amiksesta valmistuisin ammattiin nopeasti, voisin tehdä vähän aikaan töitä ja sitten vasta hakea jatko-opiskelemaan. 

Amiksessa opiskelussa parasta on vaihteluvuus. Käytännön työkokeilut ovat motivoivia ja siinä voi samalla arvioida onko oikealla alalla. Kahden tutkinnon opinnot tarjoavat hyvän vaihtoehdon niille, jotka haluavat suorittaa sekä ammatillisen tutkinnon että yo-tutkinnon. Mikä parasta amiksen jälkeen jokaisella on taskussaan ammatti.

Me Opiskelijayhdistys Esedu ry:ssä olemme kuitenkin huolissamme, miten ammatilliseen koulutukseen kohdistuvat rahoitusleikkaukset vaikuttavat opetuksen laatuun. Suurin kertaleikkaus, 190 miljoonan euroa, tehdään valtakunnallisesti ensi vuonna. Leikkaus vähentää Etelä-Savon ammattiopiston perustutkintorahoitusta ensi vuonna noin 12,5 %.

Me opiskelijat toivomme, että leikkauksista huolimatta, opetuksen laatuun panostetaan myös jatkossa. Esedu on hyvin osannut seurata aikaansa ja vastata ajan haasteisiin. Myös opiskelijoiden hyvinvointiin on kiinnitetty huomiota ja erilaisia opiskelutapoja kehitetään jatkuvasti. Toivomme, että tällainen kehittävä ote ei katoa rahoitusleikkausten myötä.

Minulle ammatillinen koulutus merkitsee opiskelua, työtä, iloa, ystäviä, tapahtumia, hyvää ruokaa ja paljon muuta. Voin aidosti sanoa, että amiksessa opiskelu on kannattavaa ja mukavaa. Toivottavasti se on sitä myös tulevaisuudessa.  

Kirjoitus julkaistu Länsi-Savossa 25/08-16 

Kirjoittaja

Aliisa Rahikainen
lähihoitajaopiskelija, puheenjohtaja Opiskelijayhdistys Esedu ry

Rahikainen Aliisa