Ajankohtaista AMKEssa 12.6.-20.6.2024

Intensiivinen alkuvuosi on taittumassa kohti keskikesää ja lomia. Ammatillinen koulutus on jälleen kerran koulutuspolitiikan suurennuslasin alla. Tämä kertoo myös siitä, että ammatillisella koulutuksella on tärkeä tehtävä ja se on läsnä elinympäristössämme. Ammatillisen koulutus on jatkuvassa muutoksessa. 

Ammatillisen koulutuksen lainsäädäntöuudistus näyttää koulutuksen suuntaa pitkälle tulevaisuuteen. Lakitekstien rivien välistä voi lukea sanan ”rakenteellinen uudistuminen”. Esimerkiksi jos toiminnanohjauskokeilu osoittautuu onnistuneeksi, miten malli saataisiin toimimaan nykyisen järjestäjärakenteen kanssa. AMKEn lähtökohta on, että toiminnan oikeutuksen mittari on järjestäjän kyvykkyys toteuttaa tehtäväänsä tuloksellisesti, vaikuttavasti ja taloudellisesti. Koulutuksen järjestäjien määrä ei ole mittari vaan seuraus em. lähtökohdista.

AMKE kirjoitti luonnokset yhteiseksi kannanotoksi huolesta ammatillisen aikuiskoulutuksen tulevaisuudesta. Oli hienoa, että saimme kannanottoon mukaan lähes kaikki työ- ja elinkeinoelämän järjestöt sekä ammatillisen koulutukseen liittyvät edunvalvontajärjestöt. 

Veli-Matti, Satu, Peter, Hanna-Mari, Anu, Pirve ja Wilhelmiina