Vieraskielisten opiskelijoiden tarpeisiin reagoitu nopeasti Omniassa

04.02.2016

Vieraskielisten opiskelijoiden määrän kasvun ja vallitsevan maahanmuuttotilanteen vuoksi kotouttaminen, kouluttaminen ja työllistäminen kaipaavat uusia ratkaisuja. AMKEn jäsen, Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia onkin lisännyt aikuisten perusopetuksen valmistavaan koulutukseen opiskelijapaikkoja useilla kymmenillä jo täksi kevääksi.

Omnian aikuisten oppimispalvelujen johtaja Riikka-Maria Yli-Suomu peräänkuuluttaa ministeriöiden ja viranomaisten vahvaa yhteistyöstä, jotta koulutuksien sisällöt ja laajuudet saadaan vastaamaan turvapaikanhakijoiden koulutustarvetta:

- Suomalaiset koulutusrakenteet ja tutkintopolut ovat liian kalliita ja hitaita huolehtimaan kaikista uusista kotoutumista ja työelämään pääsemistä odottavista tulijoista.

Ennen oleskeluluvan saamista 17-vuotiaille turvapaikanhakijoille pyritään järjestämään koulutusta erillisrahoituksella. Pääasiassa tarvitaan aikuisten perusopetusta, valmistavaa koulutusta sekä muuta kotouttavaa koulutusta. Omnia tuottaa koulutukset aikuislukion, työväenopiston sekä ammatti- ja aikuisopiston yhteistyönä. Se järjestää myös kaikille vieraskielisille avointa suomen kielen opetusta työväenopiston kautta. Espoon työväenopiston suomen kielen kursseilla opiskelee vuosittain 2 500 opiskelijaa.

Aikuisopistossa tarjotaan petrausta digitaitoihin, suomen kielen taitoihin ja työelämätaitoihin. Koulutusta järjestetään kiinteistöpalvelualalla ja pian myös sosiaali- ja terveysalalla. Vieraskielisten on lisäksi mahdollista suorittaa tutkinnonosia hyvin työllistävistä hoiva-avustajan ja kalusteasentajan tutkinnoista.

Syksyllä 2016 Omniassa käynnistyy tutkintoon johtavaa koulutusta niille maahanmuuttajille, joiden kielitaito ei riitä hakeutumaan ammattikoulutukseen normaaleissa hauissa. Yli-Suomun mukaan Omnian monimotoisuus mahdollistaa nopean reagoinnin:

- Koulutusorganisaatiot tarvitsevat kuitenkin valtiovallan määrätietoisia avauksia nykyistä kestävämpien rakenteiden luomiseen.