Työaikakokeilut käynnistyvät

27.01.2017

Yli 2 000 ammatillista opettajaa osallistuu ensi elokuussa alkavaan vuosityöaikakokeiluun.

Muutos on merkittävä, sillä valtaosassa ammatillista koulutusta palkkaus on tähän asti perustunut pidettyihin oppitunteihin. Tulossa oleva ammatillisen koulutuksen reformi muuttaa koko ammatillisen koulutuksen, ja siksi työaikajärjestelmiä on Kuntatyönantajien ja Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n mukaan uudistettava.

Järjestöt sopivat vuonna 2016 kokeiluista, joihin on lähdössä kuusi koulutuksen järjestäjää. Etelä-Savon koulutus Oy, Forssan ammatti-instituutti, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä, Savon koulutuskuntayhtymä, Stadin ammattiopisto ja Vantaan ammattiopisto.

Neuvottelut ovat kesken neljän koulutuksen järjestäjän osalta. Monella koulutuksen järjestäjällä kokeilu tyssäsi työntekijöiden paikalliseen haluttomuuteen.

Työnantajat ja työntekijät katsoivat, että perinteinen palkkausjärjestelmä vastaa huonosti ammatillisten opettajien nopeasti muuttunutta ja yhä muuttuvaa työnkuvaa.

Vuosityöaikaa on jo kokeiltu myös ammatillisissa erityisoppilaitoksissa, jotka ovat järjestäytyneitä Sivistystyönantajiin. Kiipulan, Luovin ja Validian ammattiopistoissa kokeilut ovat päättymässä kuluvan lukuvuoden päättyessä. Mahdollisesta jatkosta sovitaan paikallisesti. Myös Helsinki Business Collegessa ja Oulun Palvelualojen Oppilaitoksessa on paikalliset työaikakokeilut.