Tutkintojen määrä puolittuu

10.06.2016

Ammatilliset tutkinnot uudistuvat ja niiden määrä vähenee radikaalisti seuraavien vuosien aikana, mikäli tutkintorakenteen kehittämisryhmän (Tutke3) esitykset hyväksytään.

TUTKE3-työryhmä esitteli perjantaina siirtymisestä nykyistä laaja-alaisempiin ammatillisiin tutkintoihin. Jos esitys hyväksytään, tutkintojen määrä vähenee 54 %. Nyt tutkintoja on 364 ja ehdotuksen mukaan vuonna 2019 enää 166. Laaja-alaisuus tarkoittaa, että yksi tutkinto voi johtaa useampaan ammattiin. Tutkintojen määrä vähenee eniten ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa. Myös perustutkintojen määrä supistuu.

Ryhmän esitykset saivat perjantain seminaarissa laajaa tukea työelämää ja koulutusta edustavilta tutkinto- ja koulutustoimikuntien jäseniltä. 

Työn lähtökohtana on ollut työelämän muuttuminen ja tarve uudistaa tutkinnot sisällöllisesti.

- Perinteisesti olemme miettineet mikä erottaa tutkinnon tai alan naapuristaan. Nyt on tarkoitus katsoa yhdistäviä tekijöitä. Tämän pitäisi helpottaa työntekijöiden liikkumista ammattien välillä ja siten parantaa työllistymistä, toteaa AMKEn toimitusjohtaja Petri Lempinen.

Lempiselle TUTKE3 on neljäs tutkintorakenteen kehittämisryhmä, jossa hän ollut mukana helmikuusta 2006 lähtien.

- Tällä kertaa kaikki mukana olleet tunnustivat, että työn tekeminen ja ammatit muuttuvat. Sen vuoksi halusimme laaja-alaisuuteen ja tutkinnon suorittajalle suuremman mahdollisuuden valita mitä suorittaa. Maailma muuttuu ja sen vuoksi koulutus uudistuu.

Osana uudistusta ammatti- ja erikoisammattitutkinnot mitoitetaan osaamispisteillä. Työ jatkuu uudistamalla tutkinnot sisällöllisesti. Tavoite on, että uudistetut tutkinnonperusteet ovat käytössä 1.1.2019 alkaen.

Ammatillisen koulutuksen tutkintojärjestelmää on aiemmin kehitetty kahdessa kehittämishankkeessa (TUTKE 1 ja 2). Työtä jatkaa opetus- ja kulttuuriministeriön asettama työelämän ohjausryhmä ammatillisen tutkintorakenteen uudistamiseksi (TUTKE3). Tutkintorakenne-esityksestä käytiin keskustelua OKMn järjestämässä seminaarissa 10.6.2015 Helsingissä. Työryhmän esitys luovutetaan ministerille 17.8.2016.