Reformi valmistellaan yhdessä koulutuksen järjestäjien kanssa

15.09.2015

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen muistutti Ammattikoulutus 2025 -seminaarissa, että Suomi haluaa olla jatkossakin oppimisen kärkimaa. Vaikka koulutusjärjestelmä Suomessa on ollut erinomainen, on sitä uudistettava, koska työelämä muuttuu nopeassa tahdissa.

- Olen havainnut, että ammatillisen koulutuksen järjestäjillä on kyky uudistaa, totesi ministeri, mutta vakuutti, että muutoksen tuskalta ei silti vältytä. Yhdessä koulutuksen järjestäjien kanssa valmisteltavalla reformilla pyritäänkin rakenneuudistusten lisäksi toimintatapojen muuttamiseen. Koulutuksen järjestäjät saavat reformin myötä lisää vapautta ja erillisiä rahoitusväyliä puretaan.

Ministeri Grahn-Laasonen lupasi, että ammatillisen koulutuksen peruspilareista, kuten jatko-opintokelpoisuudesta, pidetään kiinni. Vuorovaikutusta työelämän kanssa pyritään lisäämään uudella oppisopimuksen rinnalle tulevalla koulutussopimuksella.

Myös nykyinen sekava ja päällekkäinen tutkintojärjestelmä kaipaa uudistamista yhteistyössä työelämän ja koulutuksen järjestäjien kanssa. Ministeri määritteleekin suomalaiset tutkintouskovaisiksi, sillä tällä hetkellä tutkintoja on miltei 380 erilaista.

Reformin punainen lanka on osaamisperustaisuus: koulutusaikoja voidaan lyhentää, kun opiskeluaikoja ei lasketa enää vuosina vaan osaamisena. Tällöin myös niukkoja resursseja saadaan tehokkaampaan käyttöön. Leikkauksien aiheuttamaa kritiikkiä ministeri piti aiheellisena.

Ammatillisen koulutuksen kehittämiseen on kuitenkin lisätalousarviossa esitetty 5 miljoonaa euroa ja siitä kerrotaan lisää, kun lisätalousarvio on hyväksytty.

Työvoimapoliittisen koulutuksen nopeuden ja ketteryyden ministeri lupaisi säilyttää, mikäli se hallinnollisesti siirtyisi OKM:n alle.

Opetusministeri kiitti AMKEa viimeviikkoisista ammatillisen koulutuksen reformin valmisteluun annetuista aloitteesta ja toivoi vastaavia ehdotuksia ja avoimuutta myös tulevaisuudessa.