Opiskelijahuolto ulottuu ammatilliseen koulutukseen

10.06.2016

Opiskelijahuollolla on työterveyshuollon tapaan myös yhteisöllinen tehtävä. Professori Brommelsin selvitysryhmän esitys yksilön valinnanvapaudesta ei sovi ammatillisen koulutuksen opiskelijahuollon järjestämiseen, kirjoittaa AMKE ry:n toimitusjohtaja Petri Lempinen mielipidekirjoituksessaan Helsingin Sanomissa perjantaina 10.6.

Kyselyjen mukaan opiskelijoiden terveystilanne on ammatillisissa oppilaitoksissa heikompi kuin lukioissa. Puolet nuorisoikäluokasta valitsevat peruskoulun ammatillisen koulutuksen, joten ammatillisen koulutuksen opiskelijahuollolla on suuri kansanterveydellinen merkitys. Lempisen mukaan terveys- ja tukipalvelut on suunniteltava niin, että opiskelijoiden tarpeet ja koulutuksen muutokset otetaan huomioon.

- Poliittinen tahto siirtää koulutusta nykyistä enemmän työpaikoille ilman työsuhteen solmimista mutkistaa opiskelijahuollon järjestämistä. Työssä oppimisen paikka ei aina löydy paikkakunnalta missä oppilaitos sijaitsee, Lempinen kirjoittaa.

Ammatillisen koulutuksen opiskelijahuoltoon liittyvät erityisenä kysymyksenä asuntolat, joissa asuu yli 10 000 opiskelijaa. Rahoituksen leikkaukset harventavat oppilaitosverkkoa, jolloin yhä useampi opiskelija joutuu jo 16-vuotiaana muuttamaan opintojen vuoksi kotoaan. Asuntoloiden tarve lisääntyy tulevaisuudessa, mikä lisää koulutuksen kustannuksia, toteaa Lempinen.

AMKEn hallitus käsitteli opiskelijahuollon järjestämistä kokouksessaan 9.6. AMKEn mukaan opiskelijahuollon on jatkossa oltava maakunnan tai kunnan järjestämisvastuulla.