Omnian harppaus koulutusviennissä: ammatillista koulutusta Saudi-Arabiaan

12.10.2016

- Suomalainen työelämälähtöinen ammatillisen koulutuksen malli, joka tukee yksilötasolla urakehitystä ja samalla yritysten talouskasvua, tarjoaa aidosti jotain uutta saudiarabilaisen ammatillisen koulutuksen kentässä, toteaa Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian kuntayhtymän johtaja Tapio Siukonen

Omnia ja Riadissa saudiarabialainen sijoittajaryhmä on sopinut viime viikolla yhteistyön aloittamisesta tavoitteenaan avata ammatillisen koulutuksen keskus tulevaan Knowledge Economic City Medinaan. Omnian edustajat olivat Riadissa osana ministeri Sanni Grahn-Laasosen delegaatiota.

Omnian oppimiskumppanuuksien johtaja Mervi Janssonin mukaan Medinaan suunniteltava keskus on vasta alkua.

- Tavoitteenamme on edistää laajempaa ammatillisen koulutuksen yhteistyötä maiden välillä ja nostaa Suomi kärkikumppanien joukkoon tulevissa koulutussektorin investoinneissa.

Suomi tunnetaan koulutuksen huippumaana, mutta ei huippuosaajana koulutuspalvelujen viennissä. Janssonin mukaan tutkintovienti antaa mahdollisuuden kehittää uusia liiketoimintamalleja ja rakentaa pitkän tähtäimen bisnestä.

Saudi-Arabiassa tavoitteena on nostaa ammatilliseen koulutukseen hakeutuvien määrä lähivuosina. Haussa on myös uusia malleja nuorten ja aikuisten uraohjaukseen ja työllisyyspalveluihin, jonka lisäksi kasvualoille tarvitaan urapolkuja ja koulutusta.

Omnian hallituksen puheenjohtaja Pirjo Kemppi-Virtanen korostaa uusiin avauksiin panostamisen tärkeyttä tulevista leikkauksista huolimatta.

- Ainoa vaihtoehto on uudistuminen. Lisäksi koulutuspalvelujen viennistä saadut opit palvelevat myös kotimaan toimintojen kehittämistä, toteaa Kemppi-Virtanen.

Omnia hakee parhaillaan kokeilulupaa viedäkseen ammatillista tutkintotavoitteista koulutusta Saudi-Arabian lisäksi Egyptiin, Kiinaan ja Nigeriaan. Konsultointi- ja kehittämisprojekteja on toteutettu muun muassa Egyptissä, Tunisiassa ja Kosovossa.