Ammatillinen koulutus ei sovi soten kylkeen

14.08.2015

Ammatillisen koulutus ei sovi sote-palveluiden osaksi, sanoo toimitusjohtaja Petri Lempinen Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:stä.

Tänään julkaistun sote-selvityksen mukaan Suomi jaettaisiin 9–12 itsehallintoalueeseen, jotka vastaisivat valtion rahoittamana sote-palvelujen järjestämisestä.

Selvityshenkilöt esittävät, että soten lisäksi muodostettavilla alueilla olisi muitakin tehtäviä. Ennen vaaleja julkisuudessa esitettiin toisen asteen koulutuksen siirtämistä osaksi sote-alueita.

Ammatillisen koulutuksen järjestäjinä toimivat kunnat ja kuntayhtymät, osakeyhtiöt, säätiöt ja yhdistykset. Enemmistö koulutuksen järjestäjistä on yksityisiä, muistuttaa AMKE ry.

Merkittävä osa ammatillisesta koulutuksesta on suunnattu työnantajien tarpeisiin henkilöstön kehittämisen ja rekrytoinnin tueksi. Peruskoulun jälkeinen ammattikoulutus on vain puolet koko ammatillisen koulutuksen volyymista.

Lempisen mukaan ammatillisen koulutuksen yhdistäminen sote-alueisiin onnistuu ainoastaan tilaaja-tuottajamallilla. Tuolloinkin vaarana on, että kansallinen koulutuspolitiikka häviää.

Sosiaali- ja terveysministeriön ja valtionvarainministeriön tilaama sote-selvitys julkaistiin tänään.

Yhteystiedot

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy

Eteläranta 10
00130 Helsinki

toimisto@amke.fi