AMKElta kriittinen lausunto lakiluonnoksesta

19.12.2016

- Esitettyyn lakiin sisältyy runsaasti yksityiskohtaista säätelyä, joista aiheutuu koulutuksen järjestäjälle hallinnollinen taakka, todetaan AMKEn hallituksen hyväksymässä lausunnossa. Tämä vie voimavaroja itse koulutuksesta.

Sääntelyn purkaminen ei toteudu riittävästi yksityiskohtaiseksi valmistellussa luonnoksessa laiksi ammatillisesta koulutuksesta. Luonnoksessa on 10 valtuutusta antaa asetus.

Lakiesitykset lisäävät ministeriön merkittävää päätösvaltaa koulutuksen järjestämiseen maan eri osissa, mikä AMKEn hallituksen mukaan ei luo asiakaslähtöisyyttä.

AMKE on esittänyt ja esittää, että koulutuksen järjestäjän pitää voida päättää itse koulutustarjonnastaan. Esitetty lakipaketti on AMKEn hallituksen mielestä ristiriidassa sääntelyn purkamista edistävän hallitusohjelman kanssa.

- Yksittäisten tutkintojen tasolle menevä järjestämislupasääntely on liian yksityiskohtaista.

Esitys rahoitusjärjestelmäksi on keskeneräinen ja monimutkainen eikä siitä muodostu ennakoitavaa ja selkeää kokonaisuutta. Koulutuksen järjestäjä ei sen perusteella pysty arvioimaan oman rahoituksensa tulevaa kokonaisuutta.

Ammatillista koulutusta on kehitetty laajassa yhteistyössä, jossa koulutuksen järjestäjät ovat jakaneet parhaita käytäntöjä ja innovaatioitaan. Esitetty suhteellinen rahoitusjärjestelmä asettaa koulutuksen järjestäjät kilpailutilanteeseen, jossa yhteistyön sijaan kannattaa keskittyä vain oman toiminnan parantamiseen.

AMKE kannattaa siirtymistä yhteen lakiin, yhteen järjestämislupaan sekä yhteen tutkinnon suorittamisen ja henkilökohtaistamisen prosessiin, jotka mahdollistavat nuorten ja aikuisten raja-aitojen poistamisen ja tukevat oppisopimuksen hallinnollisen taakan keventämistä sekä näkemyksemme mukaan mahdollistavat koulutuksen tasa-arvon paremman toteutumisen.

AMKE korostaa, että kaiken harkinnanvaraisen rahoituksen myöntämisellä on oltava avoimet, lakiin perustuvat ja selkeät kriteerit, joiden perusteella koulutuksen järjestäjä tietää miten rahoitusta myönnetään.

AMKE esittää, että esitys on käsiteltävä lainsäädännön arviointineuvostossa, koska kiireellisestä valmisteluaikataulusta johtuen lakiesityksen vaikutukset on arvioitu vielä puutteellisesti.

Lue koko lausunto