AMKE ry: Koulutusleikkaus heikentää työllisyyttä

15.08.2016

Työllisyyden parantaminen on Suomessa kaikkein tärkein tavoite, mutta hallitus leikkaa työllistymisen ehtona olevasta ammatillisesta koulutuksesta, toteaa Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:n hallitus.

Suomella ei ole varaa menettää yhtään yritystä tai yrittäjää, mutta leikkaus heikentää yritysten mahdollisuuksia palkata ammattitaitoista työvoimaa ja kouluttaa nykyistä henkilöstöään.

Ammatilliseen koulutukseen tehdään 190 miljoonan euron leikkaus, joka heikentää koulutuksen saatavuutta ja saavutettavuutta. Leikkaus tulee 2017, mutta ammatillisen koulutuksen muutoksen mahdollistava lainsäädäntö muuttuu vasta 2018. Reformin edut näkyvät vasta vuosikymmenen lopulla.

Vuonna 2016 ammatillisen peruskoulutuksen rahoitus on 316 miljoonaa euroa eli 18,6 % alhaisempi kuin vuonna 2013.

Työllistymisen parantamiseksi ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi koulutuksen järjestäjät huolehtivat kaikin keinoin peruskoulun päättävän ikäluokan kouluttamisesta, joten osa leikkauksesta kohdistuu aikuisten ammatilliseen peruskoulutukseen.

Vuonna 2013 aloitetussa nuorten aikuisten osaamisohjelmassa on aloittanut vuosittain 4000 opiskelijaa. NAO on tarkoitettu pelkän peruskoulun varassa oleville 20-29 -vuotiaille. Kouluttamattomat ovat työmarkkinoilla heikoimmassa asemassa, mutta tämäkin ohjelma ajetaan alas hallituskauden aikana.

Työvoimakoulutuksen rahat ovat olleet useita vuosia riittämättömiä tarpeeseen nähden.

Nyt tehtävät ammatillisen koulutuksen leikkaukset vähentävät työttömien mahdollisuuksia omaehtoiseen kouluttautumiseen. Vuonna 2010 tehdyn uudistuksen jälkeen omaehtoisesti on kouluttautunut 100 000 työtöntä.