Valtiovarainministeriön budjettiesityksellä ei osaajapulaa ratkaista

19.08.2019

Valtiovarainministeriön budjettiesitys ei tarjoa ratkaisuja yritysten pulaan ammattiosaajista, toteavat Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry ja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ.  

Rinteen hallituksen tavoitteena on nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin tällä hallituskaudella. Suomessa on yli 50 000 avointa työpaikkaa, samaan aikaan pula osaavista työntekijöistä on yritysten suurin kasvun este. 

Vain riittävästi rahoitetulla ammatillisella koulutuksella voidaan saavuttaa työllisyystavoite. Valtiovarainministeriön ammatilliselle koulutukselle esittämällä 13 M€ lisärahoituksella ei kuitenkaan ratkaista kasvavia työvoiman saatavuuteen liittyviä haasteita.

- Teknologiatollisuus on laskenut, että pelkästään tekniikan alan koulutukseen tarvitaan 30 M€ vuosittainen lisäpanostus, muistuttaa AMKEn toimitusjohtaja Veli-Matti Lamppu.       

Työllisyyden nosto vaatii pikaisia satsauksia

Opetus- ja kulttuuriministeriö esittää omassa budjettiesityksessään 139 M€ eli VM:n esitykseen verrattuna kymmenkertaista lisäpanostusta ammatilliseen koulutukseen. Esitys lähtee opiskelijakohtaisen rahoituksen lisäämisestä koulutuksen laadun ja vaikuttavuuden turvaamiseksi. Lisäksi ministeriö esittää merkittävää lisäystä opiskelijamääriin osaajapulasta kärsiville aloille sekä jatkuvaan oppimiseen. 

- OKM:n budjettiesityksessä on ymmärretty hyvin minkä mittaluokan rahoituskuilusta ammatillisessa koulutuksessa on kyse. Ei riitä, että osaaminen ja koulutus ovat hallitusohjelmassa ja puheissa vahvasti esillä, jos ne rahanjaossa unohdetaan, koulutusasianpäällikkö Nina Lahtinen OAJ:stä toteaa.

Ammatilliseen koulutukseen on muodostunut yli 300 M€ rahoitusleikkausten ja samaan aikaan nopeasti kasvaneiden opiskelijamäärien seurauksena vähintään 100 M€ vuosittainen vaje.      

Opetushenkilöstön palkkaukseen hallitusohjelmassa sovittu 235 M€ tulevaisuusinvestointi kolmelle vuodelle käsitellään budjettiriihessä.    

Lataa kannanotto tästä