Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry

Yhteystiedot

Tehdään uusi, ei päivitetä

20.05.2017

Ammatillisella koulutuksella on nyt historiallinen mahdollisuus ottaa todellinen loikka tulevaisuuteen. On mahdollisuus tehdä jotain uutta.

Olen huolissani, kun eri yhteyksissä on uuden tekeminen muuttunut ensin uudistamiseksi. Ja nyt uudistamisen sijaan on alettu jo puhumaan päivittämisestä. Päivitetään lomakkeita, päivitetään koulutuksia, päivitetään osaamista tai päivitetään prosesseja.

Ei päivitetä nyt yhtään mitään, vaan oikeasti rakennetaan uutta.

Uuden rakentaminen edellyttää luopumisosaamista. Ja luopumisosaaminen on tunnetusti kaikkein vaikeinta. Vahingossa tai tahallaan jäämme niin helposti kiinni vanhoihin rakenteisiin, käsitteisiin tai toimintatapoihin.

Hyvä esimerkki on osaamisen näyttäminen. Kun laissa käytetään sanaa näyttö, sana näyttää ohjaavan ajatuksemme vanhaan. Kyseessä ei ole nykyisen näyttötutkinnon päivittäminen. Eikä kyseessä ole ammattiosaamisen näytön päivittäminen. Vaan kokonaan uusi tapa osoittaa osaaminen.

Emme siis myöskään tarvitse päivitettyä näyttötutkintomestarikoulutusta. Päivittämisen sijasta täydennyskoulutus ja erityisesti ammatillisen opettajan pedagogiset opinnot on rakennettava vastamaan uutta. Tarvitaan koulutusta, joka ravistelee irti vanhasta.

Laki tuskin muuttuu paljon eduskunnassa. Asetusluonnokset ovat julkisia ihan pian, joten nyt on jo täydet mahdollisuudet aloittaa prosessien uudistaminen. Alusta.

Ehdotan, että uudistustyöhön kannattaa ottaa mukaan erityisesti kaikkein uusimmat työntekijät. Heidät, joilla ei ole vuosikymmenten traditiota siitä, miten on tehty. He uskaltavat kysyä perustuvatko käytännöt uusiin lakeihin vai totuttuihin toimintatapoihin.

Uskalletaan tehdä jotain oikeasti uutta, ei vaan päivittää. 

Kirjoittaja

Riikka Reina
vt. toimitusjohtaja, AMKE ry

Reina Riikka

Yhteystiedot

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy

Siltasaarenkatu 12, 00530 Helsinki (sisäänkäynti Paasivuorenkadun puolelta, C-rappu)
00530 Helsinki

toimisto@amke.fi