Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry

Yhteystiedot

Koulutusvienti on liiketoimintaa

07.04.2017

Koulutusviennin mahdollistaminen ja edistäminen on yksi hallitusohjelmatavoitteista. Ammatillisen koulutuksen järjestäjät ovat tehneet oman osansa tavoitteen saavuttamisesta paitsi säädösvalmisteluun vaikuttamalla, myös konkreettisilla toimenpiteillä.

Neljä organisaatiota näki ja konkretisoi koulutusviennin mahdollisuudet ja teki 2016 päätöksen yhtiön perustamisesta toteuttamaan koulutusviennin tavoitteita. Uusi yhtiö, Omnia Education Partnerships Oy (OEP) mahdollistaa uudenlaisten liiketoimintamallien kehittämisen, liiketoiminnan kasvun, tarjoaa osakasorganisaatioille sekä niiden henkilöstölle monipuolisia mahdollisuuksia osaamisen kehittämiseen ja kantaa toimintaan liittyvät erilaiset riskit. Vuoden 2017 alussa toimintansa aloittaneen yhtiön osakekannan merkitsivät Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia, Savon Koulutus Oy, Suomen Yrittäjäopisto Oy sekä Kirkon Ulkomaanapu.

OEP tekee koulutusosaamisesta globaalia liiketoimintaa kestävältä ja eettiseltä arvopohjalta koulutuksen laadusta tinkimättä. Yhtiön tavoitteena on tukea maailmanlaajuisesi kaikenikäisiä oppijoita matkalla tulevaisuuden ammattilaisiksi. Toiminta pohjautuu omistajien vankkaan kansainväliseen kokemukseen koulutuksen kehittämishankkeista ja humanitaarisesta toiminnasta kehittyvissä maissa.

Vuosien työ koulutusviennin parissa tuottaa tulosta. OEP on lyhyestä taipaleestaan huolimatta muun muassa kumppanina toteuttamassa Suomen merkittävintä koulutusviennin kauppaa ja vireillä on useita muita yhteistyökonsepteja, joita mm. käynnissä olevat tutkintovientikokeilut vahvistavat. Uuden yhtiön ensimmäisen vuoden liikevaihdon odotetaan nousevan lähelle miljoonaa euroa. Aktiivista työtä tehdään uusien markkinoiden avaamiseksi. Kiinnostusta suomalaiseen koulutusosaamiseen on paljon, mutta kiinnostuksesta on vielä pitkä matka konkreettiseen kauppaan.

Tämän dynaamiseen, tuloshakuisen ja tulevaisuuteen vahvasti katsovan yhtiön liiketoiminnan kehittämiseen minulle tarjoutui tilaisuus lähteä mukaan. Päätös oli lopulta­­­­ helppo tehdä, koulutusviennin mahdollisuudet ja koulutusliiketoiminta ovat aina olleet lähellä sydäntäni ja ajatusmaailmaani. Samalla tuntui kuin palaisin juurilleni. Olihan työurani ennen ammatillista koulutusta vahvasti yritysrahoitusta, vientiyritysten rahoitussalkkujen hallintaa sekä liiketoiminnan ja rahoitusinstrumenttien kehittämistä.

Verkostot ja yhteistyö ovat suomalaisen koulutusviennin perusta. Toivon omien verkostojeni vahvistavan omalta osaltaan OEP:n toimintaa. Samalla haluan kiittää kaikkia koulutuksen järjestäjiä ja kumppaneita erinomaisesta yhteistyöstä nyt, kun jätän AMKE Oy:n toimitusjohtajuuden. Toivottavasti yhteistyö jatkuu yhtä vahvana koulutusviennin teeman parissa.

Kirjoittaja

Tellervo Tarko
COO, Omnia Education Partnerships Oy

Tarko Tellervo

Yhteystiedot

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy

Siltasaarenkatu 12, 00530 Helsinki (sisäänkäynti Paasivuorenkadun puolelta, C-rappu)
00530 Helsinki

toimisto@amke.fi