Musiikki on kansainvälistä Keski-Pohjanmaan Konservatoriossa

15.03.2019

Keski-Pohjanmaan Konservatorio on ollut aktiivinen toimija EU:n kansainvälisissä ohjelmissa aina 2000-luvun alusta lukien.

- Kansanvälisyys on musiikkialalla aina ollut luonteva osa koulutustoimintaa, onhan musiikki kansainvälinen, rajat ylittävä kieli, sanoo Keski-Pohjanmaan Konservatorion opinto-ohjaaja Juhani Koivisto.

Suoria vierailuja konservatorion ja osallistujien omalla kustannuksella on järjestetty paljonkin. Koiviston mukaan EU:n tukemat hankkeet antavat kuitenkin huomattavasti lisäresursseja toimintaan ja mahdollistavat arvokkaiden kansainvälisten kokemusten saamisen entistä useammalle opiskelijalle.

Tällä hetkellä käynnissä olevassa Erasmus+ liikkuvuushanke EcoSoundissa yhteistyökumppanina ovat San Javierin konservatorio Espanjasta. Osallistujat ovat ammatillisen toisen asteen opiskelijoita, opettajia ja henkilökuntaa kummastakin konservatoriosta. 

Opiskelijoiden kansainvälisillä työssäoppimisjaksoilla muodostetaan yhteinen sinfonietta-tyyppinen orkesteri ja pienyhtyeitä. Jaksojen ohjelma koostuu luennoista, oppitunneista, yhteisharjoituksista, henkilökohtaisesta harjoittelusta, konserteista ja oheisohjelmasta. 

Ohjelmistoa, joka sisältää mm. molempien maiden musiikkia, harjoitellaan jo ennakkoon kotimaassa. Jaksojen päätteeksi järjestetään konsertit, joita markkinoidaan ja jotka tallennetaan. Opiskelijat tekevät itsearvioinnin projektista ja saavat ECVET-järjestelmän mukaisen todistuksen ja opintosuorituksen ulkomaisesta työssäoppimisjaksosta. Opettajat osallistuvat opetukseen ja arviointiin.

Opiskelijat ovat kokeneet vaihtojaksot hyvin antoisina ja opettavaisina. Ecosound-vaihtojaksolle osallistuneet Konservatorion opiskelijat Iida, Iiro, Veera, Ilmari ja Jenni toteavat matkaraportissaan saaneensa jakson aikana paljon hyviä tilaisuuksia esiintyä. 

- Oli ihanaa saada olla auringon valossa niinkin pitkä aika keskellä Suomen talvea, ja kaikki saivat reissusta paljon energiaa ja harjoittelumotivaatiota loppukevään rutistuksiin, opiskelijat toteavat. 

Matkaraporttiin tästä

EcoSound-hankkeen lisäksi Keski-Pohjanmaan Konservatoriossa on käynnissä KA2 strateginen kumppanuushanke, jossa Suomesta mukana Kainuun ammattiopisto sekä ulkomailta Tallinnan Georg Ots -konservatorio sekä isot colleget Glasgowsta Skotlannista ja Pohjois-Irlannin Derrystä.