AMKE: Ammatillisella tutkintotodistuksella päästävä jatkossakin korkeakouluun

25.01.2017

- Ammatillisten tutkintojen tuottama osaaminen on tunnistettava korkeakoulujen opiskelijavalinnoissa, vaatii toimitusjohtaja Petri Lempinen Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:stä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmä on esittänyt ylioppilastutkinnon laajempaa hyödyntämistä korkeakoulujen opiskelijavalinnoissa.

AMKE vaatii, että valintoja uudistettaessa huomioidaan myös ammatillisen koulutuksen, ei vain lukion käyneet.

Ammattikorkeakouluissa aloittavista 35 prosentilla on ammatillinen koulutus.

AMKE pitää epäoikeudenmukaisena työryhmän esittämää ajatusta, että ammatillisen tutkinnon suorittaneelta voitaisiin vaatia yhtä, kahta tai kolmea ylioppilastutkinnon koetta.

- Emme hyväksy, että ammatillisen tutkinnon suorittaneen pitäisi suorittaa maksullinen ylioppilaskoe korkeakouluun hakeakseen, Lempinen linjaa.

Opiskelijavalintojen tekeminen vain ylioppilastodistuksen perusteella sulkisi jatko-opintoväylän ammatillisesta koulutuksesta.

AMKE muistuttaa, että noin puolet nuorisoikäluokasta suorittaa ammatillisen tutkinnon.

Tämän vuoksi emme kannata valintajärjestelmää, jossa valtaosa paikoista on kiintiöity ylioppilastutkinnon suorittajille.

AMKE pitää esitystä korkeakouluvalintojen uudistamisesta keskeneräisenä, koska työryhmä toimeksiantonsa mukaisesti käsitteli vain ylioppilastutkintoa.

AMKE odottaa, että opetus- ja kulttuuriministeriö pikaisesti asettaa lupaamansa työryhmän selvittämään ammatillisesta koulutuksesta jatko-opintoihin siirtymistä.

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:n hallitus lausui työryhmän esityksestä 23 tammikuuta 2017.

AMKEn lausunnot