Yrittäjät pitävät Suomen liikkeessä! – Valtakunnallisena Yrittäjän päivänä 5.9. kiitetään yrittäjiä

05.09.2021

Valtakunnallista Yrittäjän päivää vietetään jälleen sunnuntaina 5.9.2021. Perinteisten tapahtumien sijaan tänä vuonna keskitytään nimenomaan kiittämään yrittäjien tekemästä työstä yhteiskunnan hyväksi. Päivä on kunnianosoitus yrittäjien sitkeydelle samalla kannustaen tavallisia suomalaisia kiittämään haluamiaan yrittäjiä.
 
Idea Yrittäjän päivästä syntyi 90-luvulla Suomen pahimman laman jälkimainingeissa. Nyt 24 vuotta myöhemmin, yrittäjyyden asema ja arvostus ovat nousseet, mutta poikkeustilanteen aiheuttamat olosuhteet ovat monille vaikeammat kuin koskaan. 
 
- Tänä vuonna moni yrittäjä on ollut kovilla ja monen yrityksen toiminta on koronapandemian takia vaakalaudalla. Korona on kohdellut yrityksiä epätasa-arvoisesti. Nyt, jos koskaan on syytä kiittää yrittäjiä heidän tekemästään työstä ja muistuttaa siitä, että yrittäjien ansiosta Suomessa on työpaikkoja ja verotuloja, summaa Yrittäjän päivä säätiön puheenjohtaja, yrittäjäneuvos Riitta Antinmäki. 

Ammatillinen koulutus tarjoaa monia polkuja yrittäjyyteen

Menestyvä yrittäjyys pohjautuu vahvaan liiketoiminta- ja asiaosaamiseen, hyvään ideaan sekä sitoutumiseen. Ammatillinen koulutus mahdollistaa kehittymisen kaikissa yrittäjyystaidoissa.

- Yrittäjillä onkin usein ammatillisen koulutuksen tausta, toteaa toimitusjohtaja Veli-Matti Lamppu AMKEsta.

Ammatillisen koulutuksen lain keskeinen tavoite on antaa valmiuksia yrittäjyyteen. Yrittäjyys sisältyy ammattiopintoihin monin tavoin, mutta lisäksi yrittäjyyttä voi opiskella ammatillisessa peruskoulutuksessa omana tutkinnon osanaan.

- Nuorten opiskelijoiden innostus yrittäjyyteen näkyy esimerkiksi niin, että jo usean vuoden ajan yrittäjyys on ollut Taitajasemifinaaleissa osallistujamäärältään suurin laji, Lamppu kertoo.

Ammatillisen koulutuksen tutkintojärjestelmä tarjoaa jopa kansainvälisestikin poikkeuksellisen mahdollisuuden yrittäjyysopintoihin, mahdollistamalla yrittäjälle oman liiketoimintaosaamisensa kehittämisen joko yrittäjän ammattitutkinnon tai johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon avulla.

Yrittäjyys kiinnostaa

Talous ja nuoret TATin keväällä julkaistussa tulevaisuusraportissa 68% yläkoululaisista ja toiseen asteen opiskelijoista koki yrittäjyyden varteenotettavaksi vaihtoehdoksi. Kyselyyn vastasi lähes 15 000 nuorta opiskelijaa. Voidaan siis ajatella, että yrittäjyyden arvostus on kasvamaan päin nuoremmissa sukupolvissa.

-  Yrittäjien sitkeyden lisäksi liiketoiminnan sujuminen vaatii myös yrittäjille myönteisiä olosuhteita ja asenneilmapiiriä.  Selkeiden päätösten merkitys korostuu erityisesti haastavina aikoina. Toivoisin päättäjiltä määrätietoisia toimenpiteitä ja päätöksiä, joiden avulla yrittäjien epävarmuustekijöitä voitaisiin vähentää ja yrittäjyyden houkuttelevuutta voitaisiin kasvattaa, sanoo yrittäjäneuvos Riitta Antinmäki. 

Yrittäjän päivän ensisijainen tavoite on nostaa yrittäjyyden arvostusta ja muistuttaa yrittäjiä heidän arvokkaasta työstään yhteisen hyvinvointimme eteen. Lisäksi halutaan myös lisätä tietoutta yrittämisestä ja yrittäjyyden eri muodoista laajasti kaikilla toimialoilla. Yrittäjyyden muotoja on monia, niin yksinyrittäjiä kuin myös isoja massoja työllistäviä yrittäjiä, jotka kaikki pitävät maamme liikkeessä, aina eteenpäin. 

Yrittäjäpatsas pystyttiin ja paljastettiin vuonna 2006 Helsingin Kampin Narinkkatorille, muistuttamaan meitä kaikkia yrittäjyyden merkityksestä yhteiskunnassamme. Yrittäjä on päivänsä, patsaansa ja kiitoksensa ansainnut!