Vuosityöaikaneuvottelut jatkuvat

09.02.2016

Opetusalan Ammattijärjestön ja Kuntatyönantajien neuvottelut ammatillisen opetuksen vuosityöaikakokeiluksi jatkuvat. Koulutuksen järjestäjät ovat antaneet aktiivisesti tilastotietojaan ja näkemyksiään OAJ:n ja KT:n neuvotteluiden tueksi.

OAJ jätti viime perjantaina ratkaisuehdotuksensa KT:lle, joka kuitenkin ilmoitti viikonlopun jälkeen, että OAJ:n ehdottamaa malli tulisi liian kalliiksi. Molemmille osapuolille sopivaa ratkaisua haetaan edelleen.

– Ammatillinen opetus uudistuu, ja siksi myös sopimusten on uudistuttava. Niin OAJ, KT kuin koulutuksen järjestäjätkin uskovat, että vuosityöaikamalli voisi vastata uudistumistarpeeseen. Mihin tahansa hintaan emme opettajien työtä kuitenkaan myy, vaan laskemme tarkkaan, mitä malli tarkoittaisi eri opettajaryhmille. Neuvottelut jatkuvat, ja ennen pitkää pääsemme varmasti sopuun, OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos vakuuttaa.

Tällä hetkellä puolenkymmentä ammatillisen koulutuksen järjestäjää on ilmaissut kiinnostuksensa lähteä kokeiluun mukaan. AMKEn HRDM-verkoston puheenjohtaja Riikka-Maria Yli-Suomun mukaan koulutuksen järjestäjät ovat yksimielisiä siitä, että työaikajärjestelmä täytyy uudistaa ammatillisen koulutuksen reformin onnistumiseksi:

- Osapuolet eivät ole mielestäni enää kovin kaukana toisistaan, joten neuvotteluja ei saa katkaista. Selvää kuitenkin on, että koulutuksen järjestäjien vaikea taloudellinen tilanne, ei mahdollista suurta palkkakustannusten kasvua, muistuttaa Yli-Suomu.

Tavoitteena neuvotteluissa on ollut, että vuosityöaikamallia päästään kokeilemaan jo ensi lukuvuoden alussa. Koska ratkaisua ei vielä syntynyt, voi kokeilun aloitus siirtyä syksylle 2017, sillä ensi syksy saattaa tulla oppilaitoksille liian pian: oppilaitosten pitää päättää mukaan lähtemisestä ja sen jälkeen kouluttaa henkilöstöä sopimuksen sisällöstä.