Viikon huippuhetkiä: Yrittäjyysopinnot sopivat erityisopetukseen

31.05.2024

Ammattiopisto Spesian erityisopettaja Hannu Pahajoki on vakuuttunut siitä, että yrittäjyysopinnot tarjoavat erinomaisia mahdollisuuksia myös erityisopetuksessa oleville oppilaille. Spesiassa yrittäjyystaitoja harjoitellaan Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa, missä opiskelijat perustavat ja pyörittävät omia harjoitusyrityksiä.

- Yrittäjyyskoulutus ei ole vain kaupankäyntiä ja numeroiden pyörittelyä. Se sisältää paljon käytännön työtä. Oppilaat oppivat vastuunottoa ja yhteistyötaitoja, kun he työskentelevät porukalla yritystoiminnassa, Pahajoki kertoo.

- Kyse on sisäisestä yrittäjyydestä. Sitä ajattelua haluan opettaa, vaikka he päätyisivätkin palkkatöihin. Mutta jos joku on ollut vaikka peruskoulussa silmätikkuna yhdeksän vuotta, niin tässä ohjelmassa he pääsevät olemaan osallisia.

Spesiassa yrittäjyyden opiskelijat oppivat esimerkiksi kiinteistönhuollon ja puutarhanhoidon tehtäviä sekä pienimuotoisia korjaustöitä. Työt vaihtelevat vuodenaikojen mukaan: talvella tehdään lumitöitä ja keväällä puutarha- ja pihatöitä. Jokaisen pitää myös kirjoittaa tehdyistä töistä laskuja.

Yrittäjämäinen toiminta antaa erityisopiskelijoille mahdollisuuden soveltaa oppimaansa ja kokea työnsä arvostusta.

Lue koko juttu >>