Viikon huippuhetkiä: unelma-ammatti ajamisesta

26.08.2022

Helsinkiläissyntyinen 24-vuotias Sälmä Kraidié on pienestä pitäen ollut kiinnostunut kaikesta ajamiseen ja autoihin liittyvästä. Niiden innoittamana hän päätyi opiskelemaan linja-autonkuljettajaksi Koulutuskeskus Salpaukseen.

- Ajaminen on rentouttavaa ja se on hyvä tapa purkaa stressiä, hän kertoo.

Pian linja-autonkuljettajaksi valmistuva Sälmä on aiemmin joutunut kokemaan koulukiusaamista, mutta on onnellinen siitä, ettei ole Salpauksessa kertaakaan tullut kiusatuksi. Hänen mukaansa opintojen ilmapiiri on kokonaisuudessaan tuntunut hyvältä ja kannustavalta.

- Minua jännitti aluksi mennä uuteen kouluun, mutta onneksi täällä en ole kokenut lainkaan kiusaamista. Olen jopa saanut uusia kavereita, jotka ovat olleet samassa tilanteessa kuin minäkin. Se on yksi suuri syy siihen, miksi olen tykännyt opinnoistani, Kraidié kertoo.

Käytännön kokemus opettaa parhaiten

Linja-autoala sopii Kraidién mielestä henkilöille, joilla on kärsivällisyyttä, sinnikkyyttä ja hyvä tilannetaju. Myös autojen kanssa on hyvä osata toimia eri tilanteissa. Opintojen aikana Kraidié suoritti työharjoittelun Koiviston Autolla, jonka aikana hän sai hyödyllistä käytännön kokemusta alasta. Hyvin suoritetun harjoittelun jälkeen Sälmälle avautui mahdollisuus kesätyöpaikkaan, joka puolestaan jatkui vuoden mittaiseen määräaikaiseen työsuhteeseen.

- Tässä työssä parasta on mukavat työkaverit ja hyvä opastus. Olen tykännyt alasta kovasti, vaikka se onkin välillä rankkaa epäsäännöllisten työaikojen ja haastavien ajokelien takia, Kraidié kertoo.

Uusia osaajia tarvitaan alalle koko ajan

Koiviston Auto -konserniin kuuluva Koiviston Auto Oy toimii Lahden seudulla joukkoliikenteessä.Siihen kuuluu LSL-paikallisliikennettä sekä kaupunkien välistä OnniBus-liikennettä.

- Alan työllistymistilanne on hyvä, sillä alalle tarvitaan jatkuvasti uusia osaajia kuljettajien jäädessä eläkkeelle, Koiviston Auto Oy:n ajomestari Joona Pussinen kertoo.

Pussisen mukaan hyvä linja-autonkuljettaja on asiakaspalvelualtis, aktiivinen, tunnollinen, itseohjautuva ja ajotavaltaan ennakoiva.

- Tällä alalla pärjää hyvin sellainen jatkuvasti itseään kehittävä logistiikka-alan ammattilainen, hän lisää.

Koiviston Auto tekee jatkuvaa yhteistyötä Koulutuskeskus Salpauksen kanssa uusien ammattilaisten kouluttamiseksi ja yhteistyötä kehitetään koko ajan.

Lue lisää >>