Viikon huippuhetkiä: UkrainaTeam opastaa työllistymispolulla

17.03.2023

Stadin AO:n UkrainaTeam perustettiin keväällä 2022 Ukrainan sodan takia. Toiminta jatkuu edelleen. Tiimin tavoitteena on tukea Ukrainasta sotaa paenneita työllistymään ja ohjautumaan opintoihin Suomessa.

- Tehtävämme on auttaa ukrainalaisia kiinnittymään suomalaiseen yhteiskuntaan. Tarjoamme henkilökohtaista ohjausta, autamme CV:n kirjoittamisessa, kontaktoimme rekrytointiyrityksiä ja opastamme koko työllistymispolun ajan. Tämä edellyttää kuntarajat ylittävää monen toimijan yhteistyötä, jota tiimimme koordinoi,  kertoo UkrainaTeamin ohjaava opettaja Jenni Pyhähuhta.

Tiimissä myös monikielisten ohjaajien rooli on merkittävä, sillä he pystyvät tarjoamaan ohjausta ukrainaksi.

Nopea työllistyminen vankan ammattiosaamisen ansiosta

Jenni Pyhähuhta kertoo, että yksi UkrainaTeamin mieleenpainuvimmista onnistumisista on ukrainalaisen suutarin, Iryna Vyshnevan, työllistymistarina.

Iryna Vyshneva työskentelee tällä hetkellä Sievin Jalkineella suutarina. Ennen Suomeen tuloa hän ehti toimia suutarina synnyinmaassaan 35 vuotta. Vankan ammattiosaamisen ansiosta työllistyminen oli poikkeuksellisen nopeaa – työpaikka löytyi alle kahdessa kuukaudessa.

Lisäksi prosessia vauhditti Irynan oma aktiivisuus, sinnikkyys ja motivaatio sekä onnistunut yhteistyö Stadin AO:n ja rekrytointiyritys GoOnin kanssa.

- Odessassa valmistin käsin alusta loppuun asti yli parikymmentä kenkäparia päivittäin. Suomessa kengät valmistetaan tiimeissä vaiheittain, ja sain vastuulleni heti kenkien ompelun, Iryna kertoo.

Iryna on tyytyväinen työtilanteeseensa Suomessa.

- Olen onnellinen, kun saan tehdä työtä, jota rakastan ja jossa olen taitava.

Uuteen kotipaikkaan ja suomalaiseen työkulttuuriin sopeutuminen on sujunut hyvin, kun lähes puolella työntekijöistä on Irynan kanssa yhteinen kieli.

Viikonloppuisin hän nauttii luonnossa liikkumisesta. Haaveissa on saada perhe pian Suomeen.

Iryna kertoo olevansa valtavan kiitollinen, että on saanut Stadin AO:n UkrainaTeamilta apua työllistymiseen.

- Aivan yhtä merkityksellistä on ollut näiden ihmisten vilpitön apu prosessin kaikissa vaiheissa. Tiimi on kulkenut rinnalla, kohdannut minut ihmisenä ja tukenut uudessa maassa.

Pääkuva: Onnenkyyneleiltä ei voitu välttyä, kun UkrainaTeam sai rekrytointiyrityksen kautta tiedon Irynan työpaikasta. Kuvassa Nataliia Dragan, Sofiia Bondarchuk, Jenni Pyhähuhta.

Aikaisemmat huippuhetket >>