Viikon huippuhetkiä: RobIoT-oppimisympäristö tutustuttaa asioiden internetin saloihin

29.11.2021

OSAOssa avattu RobIoT-oppimisympäristö tutustuttaa asioiden internetin mahdollisuuksiin ja sosiaalisten robottien hyödyntämiseen hyvinvointiteknologiassa. Opiskelijoille uusi oppimisympäristö mahdollistaa syventymisen IoT:n saloihin osana opintoja ja antaa arvokkaita eväitä työelämää varten.

OSAOn uuden RobIoT-oppimisympäristön avajaisissa käy innostunut kuhina. RobIoT-hankkeessa kehitetty IoT:n ja robotiikan testaus- ja oppimisympäristö toimii jatkossa opetusalustana ja yritysten ja koulutusorganisaatioiden testiympäristönä. Hanketta rahoittavat Euroopan aluekehitysrahasto ja Pohjois-Pohjanmaan liitto.

Opiskelijat saavat oppimisympäristön avulla arvokasta tietoa uudesta teknologiasta, sosiaalisista roboteista ja IoT:n mahdollisuuksista esimeriksi sosiaali- ja terveysalalla. Hankkeessa kehitetyt koulutussisällöt tarjoavat puolestaan yrityksille arvokasta IoT- ja hyvinvointiteknologiaosaamista.

RobIoT-hankkeen projektipäällikkö ja tieto- ja viestintätekniikan opettaja Janne Lyly on silminnähden tyytyväinen uuteen Kotkantielle avattuun oppimisympäristöön.

- IoT-teknologian ja robotiikan käyttö lisääntyy jatkuvasti ja ala tarvitsee kipeästi uusia osaajia. Uusi oppimisympäristö on tarkoitettu niin opiskelijoille, yrityksille, koulutusorganisaatioille kuin yhteistyökumppaneillemme, Lyly kertoo.

Asioiden internet helpottaa arkea

Asioiden internet, eli Internet of Things (IoT), on esimerkiksi palvelu, jossa erilaiset laitteet mittaavat, ohjaavat ja tuovat tietoa pilvipalveluun ihmiselle ymmärrettävällä tavalla. Tieto on ihmisten saatavilla ajasta ja paikasta riippumatta. Vaikka asia saattaa kuulostaa aluksi monimutkaiselta, IoT-teknologiassa on lopulta kyse hyvin arkipäiväisten toimintojen sujuvoittamisesta.

- Ihmisten jokapäiväistä elämää ja hyvinvointia helpotetaan yhä enemmän IoT-laitteiden avulla. Esimeriksi kaupassa voi lukea viivakoodista älypuhelimella tuotteen käyttömanuaalin tai valmistusmaan, sillä kaikki tieto on saatavilla kätevästi pilvipalvelussa,  Lyly havainnollistaa.

Tämän päivän IoT-sensorit voivat auttaa ihmisiä esimerkiksi asioiden ja esineiden paikannuksessa, vapaiden paikkojen kartoituksessa eri tiloissa ja huoneiston ilmanlaadun mittauksissa. Roboteissa olevalla IoT-teknologialla toteutetaan puolestaan hyvinvointitekniikkaan liittyviä palveluita.

Lue lisää >>

Aikaisemmat huippuhetket >>