Viikon huippuhetkiä: Rakkaus luontoon saa näkyä lähihoitajan työssä

09.11.2021

Ville on pitkänlinjan ”eräjorma” ja uunituore lähihoitaja, jonka mielestä laavulla makkaraa paistaessa työ ei tunnu työltä. Hänen mielestään lähihoitajakoulutus on hyvä valinta, jos haluaa tehdä merkityksellistä työtä ihmisten kanssa.

Kaksi vuotta sitten Ville teki sen, mitä oli harkinnut pitkään. Hän haki opiskelemaan lähihoitajaksi. Aikuisena, 32-vuotiaana.

- Jo nuorempana musta tuntui, että tämä tulisi olemaan mun ala. Mutta ennen opiskelua ehdin olla 12 vuotta töissä toisissa hommissa. Kun alkoi tuntua, etten saa työstä enää muuta kuin rahaa, päätin, että on aika hakea opiskelemaan.

Se kannatti.

- Tämä on tuntunut ehdottomasti merkityksellistä. Se, kun saa työskennellä ihmisten kanssa.

Lähihoitajaksi aikuisena Suomen Diakoniaopistossa

Ville valmistui lähihoitajaksi keväällä 2021 Suomen Diakoniaopiston Lahden kampukselta. Hänen opintonsa osuivat pitkälti koronan aiheuttamaan poikkeusaikaan.

- Viimeiset kouluajat olivat sellaisia, että heräsin, pesin hampaat, söin aamupalan ja istuin sängyn vieressä olevan työpöydän ääreen. Sitten kone auki. Onneksi opiskeltavat asiat oli niin äärettömän kiinnostavia, että jaksoin keskittyä, Ville kuvailee.

Lähihoitajaksi opiskelevat valitsevat opintojen loppupuolella osaamisalan eli suuntauksen, johon haluavat erikoistua. Vaihtoehtoja on useita. Villelle oma valinta oli alusta saakka selvä.

Hän erikoistui mielenterveys- ja päihdetyöhön.

- Päihteisiin ja mielenterveyteen liittyvä ongelmat jäävät yhteiskunnassa edelleen vähän piiloon, samoin niistä kärsivät ihmiset. Saatamme ajatella, että he ovat jotenkin erilaisia kuin muut. Mutta eivät he ole. Sitä paitsi me kaikki ollaan alttiita päihde- ja mielenterveysongelmille. Ihminen, joka tällä hetkellä kärsii kyseisistä ongelmista, on myös elänyt aiemmin niin sanottua normiarkea, Ville toteaa viisaasti.

Rakkaus luontoon saa näkyä lähihoitajan työssä

Joskus työ voi olla raskasta. Lähihoitajan työ ei ole tässä poikkeus. Villen mukaan hänen työssään kuormitus on enimmäkseen psyykkistä. Onneksi siihen, miten omasta jaksamisesta voi pitää huolta, paneuduttiin opintojen aikana.

Hänelle on jäänyt erityisen hyvin mieleen yksi, vaikuttava ajatus.

- Koulutuspäällikkö sanoi tunnilla, että mieli on tärkein työkalumme, josta täytyy pitää huolta.

Villen mielestä se, että aikuisena työelämää on jo enemmän takana, on myös etu.

- Ehkä vähän kärjistetysti ei jaksa enää vouhottaa ihan kaikesta. Sitä ymmärtää hyvällä tavalla, että työ on työtä ja elämässä pitää olla muutakin, Ville sanoo.

Villelle se muu on esimerkiksi koti Lahden maaseudulla, emäntä ja kaksi koiraa. Tärkeitä ovat myös harrastukset, jotka liittyvät kaikki luontoon. ”Eräjormaksi” itseään kutsuva Ville harrastaa esimerkiksi maastopyöräilyä, kalastusta ja valokuvausta.

Rakkaus luontoon saa näkyä myös lähihoitajan työssä.

- Olen töissä tehostetussa palveluasumisessa, jossa asuu mielenterveys- ja päihdekuntoutujia. Lähdemme usein asukkaiden kanssa laavuretkille.

Retket ovat todella suosittuja.

- Luonnon keskellä paistellaan makkaraa ja ollaan. Siellä työ ei tunnu työltä ja asukkaatkin ovat erilaisia. Kyllä me kaikki rauhoitumme luonnossa.

Teksti: Ella Saranpää / Suomen Diakoniaopisto

Aikaisemmat huippuhetket >>