Viikon huippuhetkiä: Pienen ammattikoulun ensihoitokoulutus nousi jättisuosioon

21.06.2021

Jaro Karjalainen on ollut yön töissä, tai oikeastaan "kaksnelosessa". Se tarkoittaa, että takana on 24 tunnin työvuoro.

Kuulostaa kovalta rupeamalta, etenkin harjoittelijalle.

– On siellä vapaa-aikaakin. Ollaan silti koko ajan lähtövalmiudessa. Olemme katsoneet ohjaajien kanssa hoitotilanteita ja lääkkeitä, ja opiskelleet. Yöllä saa nukkuakin, kertoo Karjalainen.

Jaro Karjalainen tekee parhaillaan viimeistä työharjoitteluaan ennen valmistumistaan ensihoitoon erikoistuneeksi lähihoitajaksi.

Opiskelemaan Lappeenrannassa sijaitsevaan Saimaan ammattiopisto Sampoon hän päätyi kolme vuotta sitten vpk-taustansa innoittamana. Hän koki pelastuspuolen omakseen.

Opiskelemaan pääsy oli yhden unelman täyttymys.

– Kun pääsin sisään,käytiin oikein vetämässä kimiräikköset samppanjapullon kanssa jajuhlittiin kavereiden kanssa. Tosi hienoa, että pääsin sisään kouluun. Odotin sitä paljon, se oli iso juttu, kertoo Karjalainen.

Tämän kevään yhteishaussa ensihoitoa haki opiskelemaan pelkästään Saimaan ammattiopisto Sampoon 120 nuorta, mutta vain 11 saa paikan. Syksyllä Sampossa opiskelun aloittaa kuitenkin 22 ensihoitoon erikoistuvaa opiskelijaa, mutta puolet paikoista täytetään aikuisilla hakijoilla. Tulijoita on jonoksi asti.

– Osa aikuisista hakijoista on jo lähihoitajia tai muita alalla olevia. Tulijoita on kyllä paljon, toteaa ensihoidon lehtori Simo Saikko ammattiopisto Samposta.

Ensihoidon perustutkinto olikin Sampossa kevään suosituin koulutusohjelma aloituspaikkoihin nähden. Työllisyystilanne ammattiopistosta valmistuneille on Saikon mukaan hyvä.

– Täältä ammattiopistosta työllistytään vähän eri tavalla kuin ammattikorkeakoulusta. Meidän opiskelijoista tulee myös lähihoitajia. Hyvin laajasti he työllistyvät esimerkiksi kotihoitoon, palveluasumiseen, keskussairaalaan tai ambulanssiin.

Jaro Karjalaisella on hyvä tilanne, sillä hän pääsee töihin päivystykseen heti valmistumisensa jälkeen. Myöhemmin hän aikoo jatkaa opintojaan ammattikorkeakoulussa.

Lue lisää

Aikaisemmat huippuhetket >>