Viikon huippuhetkiä: Omniassa ryhdyttiin kasvattamaan ruokaa vertikaaliviljelyllä

21.10.2022

Hieman alle 2 tuntia. Näin vähän aikaa kestää, että Ravintola Henricuksen omissa tiloissa viljelty basilika päätyy asiakkaan lautaselle Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian kampuksella. Tuoreet yrtit, salaatit ja tulevaisuudessa myös marjat kasvavat ravintolan omassa salissa, kahdessa hieman jääkaappia pienemmässä vertikaaliviljelyjärjestelmässä.

Vertikaaliviljely on kansainvälisesti nopeasti kasvava ruoan tuotantomenetelmä, jossa tuotteet kasvatetaan tarkasti kontrolloiduissa tiloissa kasvien kasvaessa päällekkäin useissa kerroksissa. Auringonvalon sijaan kasvit saavat energiansa ja makunsa erityisvalmisteisista LED-valoista, joiden spektri on optimoitu kasvien nopeaa kasvua varten. Vertikaaliviljely tunnetaan suomalaisittain myös monikerrosviljelynä ja pystyviljelynä. Vertikaaliviljely on mahdollista sisätiloissa, joissa tilan lämpötilaa ja ilmankosteutta voidaan hallita. Koska vertikaaliviljely kasvattaa tuotteet nimensä mukaisesti ylöspäin - menetelmät vaihtelevat päällekkäisistä kerroksista pystyyn nostettuihin tasoihin - teknologiaa hyödyntämällä voidaan tuottaa moninkertainen määrä ruokaa neliömetriä kohti verrattuna perinteiseen peltoviljelyyn tai kasvihuoneviljelyyn. 

- Vertikaaliviljelymenetelmä tuo opetukseemme ja opetusravintolaamme aivan uudenlaista teknologiaa ja yhteistyötä. Voimme ylpeinä todeta, että Omnia ja sitä kautta ammatillinen koulutus ovat osa innovaatioketjua toimien testi- ja kehitysalustana syntyville innovaatioille. Ja kaikesta tästä hyötyvät opiskelijamme, henkilöstömme ja asiakkaamme. Toteutamme samalla Omnian strategian mukaisesti kestävän tulevaisuuden tekoja vähentämällä hävikkiruoan määrää toimien energiatehokkaasti ja vastuullisesti., korostaa kuntayhtymän johtaja Tuula Antola Omniasta.

Lue koko juttu >>
Aikaisemmat huippuhetket >>

Kuva: Arctic Farming Oy:n kehittämä vertikaaliviljelymoduuli Omnian Ravintola Henricuksessa. Arctic Farmingin toimitusjohtaja Oliver Rotko (oik.) esittelee laitetta Espoon seudun koulutuskuntayhtymän johtaja Tuula Antolalle (kesk.) ja ravintola- ja catering-alan lehtori Oona Haapakorvelle (vas.). KUVA: Arctic Farming Oy