Viikon huippuhetkiä: Kesäoppiksella oman alan töihin

05.05.2023

Kone- ja tuotantotekniikan opiskelijat Niko Puputti ja Oliver Koivunen ovat WinNovassa Raumalla opiskelevia nuoria miehiä, joilla molemmilla kesäsuunnitelmat ovat jo selvillä. Sekä Niko että Oliver ovat saaneet oman alan kesätyön lyhytoppisopimuksella ja samalla he saavat suoritettua opintojaan eteenpäin.

Kone- ja tuotantotekniikan opiskelijat Niko ja Oliver ovat tyytyväisiä alavalintaansa
Niko ja Oliver kokevat tehneensä oikean opiskeluvalinnan ja löytäneensä kone- ja tuotantotekniikasta oman alansa. Lisäksi he suunnittelevat WinNovasta valmistuttuaan opiskelujen jatkamista SAMKissa Nopsa-väylämahdollisuutta hyödyntäen. Opiskelijat valitsevat suuntautumisen 1. vuoden keväällä. Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnossa se on joko levyseppä-hitsaaja tai koneistaja.

Miten päädyit WinNovaan ja valitsit kone- ja tuotantotekniikan?
Niko: Yläasteella hitsattiin ja tiesin jo silloin tämän olevan minun alani. Kone- ja tuotantotekniikka olikin yhteishaussa ensimmäinen hakutoiveeni.

Oliver: Ala kiinnosti minua. Tämä oli minulla toisena hakutoiveena, mutta olen tyytyväinen valintaani.

Mitä kaikkea olette WinNovassa opiskelleet?
Meillä on ollut levy- ja hitsaustöitä, pneumatiikkaa sekä erilaisia asennustöitä. Niko mainitsee myös sorvaamisen ja Oliver koneistuksen. Ytoissa (yhteiset tutkinnon osat) heillä on ollut lisäksi perus”lukuaineita”.

Miltä ensimmäinen opiskeluvuosi on tuntunut? Onko opiskelu ollut odotusten mukaista?
Niko: On tuntunut juuri siltä, mitä ajattelin eli kivaa ja rentoa on ollut. Välillä on tuntunut kyllä myös liiankin helpolta.

Oliver: On tuntunut hyvältä. Opiskelu on ollut odotuksieni mukaista.

Mistä sait tiedon Nopsa-väyläopinnoista? Miten kiinnostuit niistä?
Niko: Yläasteella kuulin Nopsa-väyläopinnoista ja se oli osasyy siihen, miksi valitsin amiksen, enkä lukiota. Muuten olisin todennäköisesti lukiossa, mutta onneksi tulin WinNovaan!

Oliver: Opo kertoi Nopsa-väyläopinnoista yläasteella, mutta se ei vaikuttanut hakeutumiseeni WinNovaan.

Mitä olette opiskelleet SAMKissa? Ovatko opinnot vaikeita ja saako niihin tukea?
Olemme opiskelleet matematiikkaa ja ammatillista viestintää. Opettajilta on saanut apua aina tarvittaessa. Niko toteaa SAMKin opintojen olleen sopivan tasoisia ja Oliverkin kokee pärjänneensä hyvin, vaikka osa jutuista on välillä tuntunut hieman vaikeilta.

Millaisia kesäsuunnitelmia teillä on?
Sekä Niko että Oliver hakivat itse kesätyöpaikkansa ja pääsevät tekemään oman alan töitä. Kesäoppisopimusta hyödyntäen he pystyvät edistämään samalla myös opintojaan. Nikon työpaikkana on Raumaster ja Oliver aloittaa työt R-Sarkonilla.

Lähde: Winnova
Aikaisemmat huippuhetket >>