Väylät auki löytänyt tiensä opojen työkalupakkiin

11.02.2020

Valtakunnalliset Opopäivät ovat ohjausalan ammattilaisten vuosittainen koulutustapahtuma. Vuoden 2020 Opopäivät järjestettiin 6.–8.2. Tampereella. Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE esitteli päivien yhteydessä järjestetyillä messuilla Väylät auki -kampanjaa, jonka tavoitteena on pitkäjänteisesti kehittää ammatillisen koulutuksen vetovoimaa.

- Keskeisenä viestinä on, että ammattiin opiskelu ei lukitse loppuelämäksi tietylle alalle, vaan avaa mahdollisuuksien kirjon. Unelma-ammattiin voi päätyä montaa eri reittiä, kertoo AMKEn tiedottaja Hanna-Mari Bennick.

Kohti unelmia

Kampanjan keskiössä ovat videot, joissa julkisuudesta tutut Arman Alizad, Pipsa Hurmerinta, Juhani Putkonen ja Maria Veitola kertovat omasta mutkittelevasta urapolustaan. Näitä kaikkia henkilöitä yhdistää ammatillinen koulutus.

Uutena tähtenä Väylät Auki-kampanjassa nähdään radiosta, tv:stä ja YouTubesta tuttu mediavaikuttaja Veronica Verho. Videolla hän muistuttaa, että ammatinvalinnassa kaikkein tärkeintä on seurata omia unelmiaan. 

‒ Tämä on tärkeä viesti yhteishaun kynnyksellä tulevaisuuttaan pohtiville ysiluokkalaisille, sanoo AMKEn johtava asiantuntija Satu Ågren.

Ågrenin mukaan pelkkä vanhempien innostus ei luo kestävää pohjaa tulevaisuuden suunnitelmille. 

‒ On erittäin tärkeää tukea nuorta omien vahvuuksien tunnistamisessa, koska kiinnostavan alan löytymisellä on suuri merkitys opintojen sujumisessa ja myöhemmin työelämässä menestymisessä. 

Videot kovassa käytössä

Tampereen tapahtumaan osallistui yli 700 opoa. Heistä moni tunsi Väylät auki -kampanjan jo entuudestaan ja hyödynsi sitä oppilaanohjauksessa.

- On upeaa kuulla, että videot ovat kovassa käytössä ja niiden sisältö on kiinnostavaa. Kampanjamme siis toimii, iloitsee Bennick.

Yhteishaku ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen on 18.2.–10.3.2020.