Väylät auki ammatillisella aikuiskoulutuksella

01.06.2022

Ammatillista koulutusta pidetään pääasiassa nuorten koulutuksena. Kuitenkin yli 60 prosenttia ammattiin opiskelevista on yli 20-vuotiaita. Aikuisopiskelijat ovat heitä, jotka haluavat syventää ja päivittää osaamistaan, tai vaihtaa ammattia kokonaan. Aikuisille on tarjolla monipuolista ja joustavaa koulutusta, joissa työelämän ja opiskelun yhdistäminen on mahdollista.

Koulutusalan asiantuntijoiden mukaan koulutustarve kasvaa tulevina vuosina. Suurin vaikuttava tekijä aikuisten lisääntyvään opiskeluun on työelämän osaamistarpeen kasvu ja muutos työmarkkinoilla.

Viisi erilaista tarinaa

Uudessa Väylät auki -videossa tapaamme viisi erilaista aikuisopiskelijaa. Videolla henkilöt kertovat mikä on heidät opinpolulle johtanut ja mitä aikuisopiskelusta ajattelevat.

Pandemian takia lomautettu lentoemäntä Annika, 33, ei jäänyt ihmettelemään, vaan päätti opetella koodaamaan. Tällä hetkellä Annika on tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon työssäoppimisjaksolla kehittämässä niitä applikaatioita ja sitä softaa, jota lentäjät ja matkustamohenkilökunta käyttävät.

- Olen itse yläilmoissa päässyt käyttämään niitä ja nyt mä kehitän niitä, niin se on jotenkin niin siistii että en osaa selittää, Annika toteaa.

Lähihoitajaksi valmistuva Jari, 58, toimi aikaisemmin ravintola-alalla ja halusi antaa itsestään muille vielä enemmän.

- Mä annoin ravintola-alan viihdettä ja nyt mä annan jotain hyvää oloa vielä enemmän ihmisille. Mun mielestä aikuiskoulutus on todella tärkeetä ja se mahdollisuus pitäisi antaa kaikille.

Työllisyyskoordinaattorina työskentelevä Laura aloitti opiskelun, sillä haluaa pysyä ajan hermolla ja yhtä innostuneena kuin tänäkin päivänä. Liiketalouden erikoisammattitutkinto oli juuri hänelle sopiva vaihtoehto.

- Aikuisopiskelussa se rikkaus on se, että ne opinnot räätälöidään aikaisemman osaamisen ja edellisen koulutuksen mukaan, Laura sanoo.

- Pitkä, kansainvälinen ura ja sitten pamahti selkä. Käytännössä työelämä oli siinä ja siinä uskossa mä elin jonkin aikaa, kertoo Tero, 53.

Yllättävässä elämäntilanteessa Tero kävi läpi vaihtoehtoja, miten hän voisi hyödyntää aikaisemmin opittuja taitojaan ja edellisessä ammatissa opittuja asioita. Liiketoiminnan ammattitutkinnon opinnot aukaisivat Terolle portit takaisin työelämään.

- Koin, että assistentti- ja sihteeritutkinto antaa mulle varmasti laajemmat mahdollisuudet hakeutua eri sektoreille.

Aikaisemmin ravintola-alalla työskennellyt David, 38, vaihtoi alaa, sillä halusi viettää aikaa enemmän lastensa kanssa. Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon suorittanut David oli hyvin tyytyväinen käytännönläheiseen koulutukseen.

- Se ei ole vain sitä istumista ja kuuntelemista, vaan pääse oppimiaan siinä kuin tekee. 

Väylät auki on ammatillisen koulutuksen järjestäjien yhteinen vetovoimakampanja, jota AMKEn jäsenet ovat yhteistyössä toteuttaneet vuodesta 2018 lähtien. Kampanjan sanomana on se, että opiskelupaikan valinta on suuri päätös, mutta se ei lukitse koko loppuelämää. Unelma-ammattiin voi päätyä minkä ikäisenä tahansa.