Uusi työ ja yrittäjyys pakottavat yrittäjyysopetusta uudistumaan

04.02.2019

- Yrittäjyyteen on sisäänrakennettu taito tarkastella maailmaa mahdollisuuksien valossa, uskallus ottaa riskejä ja rohkeus kurkotella kohti tuntematonta, sanoo projektipäällikkö Päivi Ojala Suomen Yrittäjistä.

Oppilaitoksissa yrittäjyys tarjoaa opettajille oivallisen alustan erilaisille kokeiluille ja ketterälle tekemiselle, jossa sallittuja ovat myös virheet ja väärät suunnat. 

- Kollegoiden tuki ja valmentava johtajuus ohjaavat tekijän takaisin kestävälle polulle, Ojala kuvaa.

Tällä yrittäjämäisellä otteella ammatillisiin oppilaitoksiin on rakennettu runsaasti erilaisia yrittäjyysopetuksen malleja ja oppimista stimuloivia yrittäjyyden oppimisympäristöjä. Kehittäminen on jatkuvaa ja vähemmän toimivista malleista on uskallettu päästää irti. 

- Kun yrittäjyys ja työ ympärillä muuttuvat, on välillä hyvä pysähtyä tarkastelemaan, kuinka valitut menetelmät ja oppimisalustat palvelevat oppijoita ja uudistuvan yhteiskunnan tarpeita. 

Ojalan mukaan toimintaympäristön vahvistuvat ilmiöt kuten digiajan ansaintalogiikat ja toimintamallit, kansainvälisyys, kiertotalous sekä yrittäjyyden moninaistuminen ravistelevat myös yrittäjyysopetusta. 

- Yrittäjyydessä katsotaan aina pelottomasti eteenpäin.

Yrittäjyysopetuksen mallit parrasvaloihin

Suomen Yrittäjien yrittäjyysopetuskilpailu on vuosien varrella nostanut estradille näitä yrittäjyysopetuksen malleja, jotka uudistavat yrittäjyysopetusta ja joilla on säteilyvaikutuksia myös oppilaitoksen yrittäjämäisempään toimintakulttuuriin. 

Viime vuoden voittajana palkittiin Riverian Epic Challenge, joka toteutetaan yhteistyössä Nasan kanssa. Siinä opiskelijat ratkovat eeppisiä haasteita, esimerkkinä Marsin asuttaminen. Haaste pureskellaan palasiksi astronauttien kehittämän ongelmanratkaisumetodin avulla. 

Riveria sai palkinnoksi opettajien koulutussetelin, jonka turvin myös Riverian opettajat pääsevät tänä keväänä kokeilemaan Epic Challengea. 

- Tämä kokemus vahvistaa opettajien käytännön yrittäjyysosaamista ja rohkaisee kehittämään yrittäjyyttä tukevaa opetusta uuden sukupolven tarpeisiin, Ojala toteaa.

Tämän vuoden teemana yrittäjyyden ekosysteemi

Kilpailun teema vaihtuu vuosittain. Tänä vuona teemana on yrittäjyyden ekosysteemi. Näin yrittäjyysopetuksen säteet sinkoutuvat oppilaitosseinien läpi yhteistyökumppaniverkostoihin. 

- Nyt valokeilaan nostetaan toimintamalleja, joilla on aitoa vaikuttavuutta alueen yrittäjyyden ekosysteemissä. Yrittäjyyden ekosysteemillä tarkoitetaan verkostoa, joka kokoaa yhteen erilaiset yrittäjyyden kasvattamiseen ja kehittämiseen suunnitellut palvelut ja ympäristöt, Ojala kertoo.

Kilpailun voittajat pääsevät vahvistamaan omia yrittäjyysverkostojaan Valtakunnallisille yrittäjäpäiville Lahteen.

Kilpailuun pääset tutustumaan täältä. Kutsu ja innosta oppilaitoksesi opettajatiimit mukaan – parhaat palkitaan Taitaja -tapahtumassa Joensuussa 21.-23.5.2019.