Uskaltaako ammatilliseen ohjata?

04.02.2019

Mitä kuuluu ammatillinen koulutus?  -tilaisuus kokosi perjantaina 1.2. yhteen oppilaanohjauksen asiantuntijoita keskustelemaan ja kuulemaan opetus- ja kulttuuriministeriön, ammatillisen koulutuksen johdon, opiskelijoiden sekä opojen kokemuksia ja mietteitä uudistuneesta ammatillisesta koulutuksesta.

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKEn, Talous ja nuoret TATin, Suomen opinto-ohjaajat ry SOPOn, Suomen Opiskelija-Allianssi - OSKU ry:n ja Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto – SAKKI ry:n järjestämään tilaisuuteen osallistui Stadin ammattiopistossa ja striimin välityksellä satoja opoja eri puolella Suomea.  

Kohtaanto-ongelma mielikuvissa

Opetus- ja kulttuuriministeriön ammatillisen koulutuksen ylijohtaja Mika Tammilehto esitteli tuoreen mielikuvatutkimuksen tuloksia, joiden mukaan ammatillisen koulutuksen opiskelijat ovat tyytyväisiä opintoihinsa ja valitsemaansa alaan. Yhdeksäsluokkalaisten kiinnostus ammatillista koulutusta kohtaan on kuitenkin laskusuunnassa. 

- Tilanne ei ole vielä kriittinen, mutta nämä signaalit on otettava vakavasti, sanoo Tammilehto.Opo tukee nuorta oman paikan löytymisessä

- Ammatillinen koulutus on huippujuttu niille nuorille, joilla on perusopetuksen jälkeen vahva näkemys omasta alasta ja halu päästä nopeasti työelämään, sanoo Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradiassa opinto-ohjaajana toimiva Sirpa Puikkonen.

Opinto-ohjaajan näkökulmasta on tärkeää, että jokainen nuori löytää oman paikkansa. Se voi löytyä kertaheitolla tai kokeilemalla eri aloja. 

- Kun tämän kevään yhteisvalinnassa hakeva nuori tuntee kesän jälkeen olevansa oikeassa paikassa, voimme opinto-ohjaajina olla tyytyväisiä, sanoo vuoden 2018 opo, Emmi Hannuksela Viljakkalan yhtenäiskoulusta.

Ylpeästi ammatillisesta koulutuksesta
 
Ammatillista koulutusta on viime aikoina käsitelty valitettavan paljon mediassa ongelmien kautta. Puheenjohtajat Jessica Makkonen OSKUsta ja Elias Tenkanen SAKKIsta myöntävät toki haasteita olevan ja pitävät tärkeänä niiden nostamista julkiseen keskusteluun.

- Tänään halusimme kuitenkin omassa puheenvuorossamme painottaa erityisesti sitä, että ammatillinen koulutus on upea vaihtoehto peruskoulunsa päättävälle nuorelle, joka tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia, elämyksiä ja yksilöllisiä opintopolkuja, sanovat Makkonen ja Tenkanen.

Väylät auki 

Tilaisuudessa esiteltiin AMKEn ja ammatillisen koulutuksen järjestäjien yhteisen Väylät auki -kampanjan uudet videot, joissa radio- ja televisiotoimittaja, käsikirjoittaja Maria Veitola sekä vaatebrändi Billebeinon toimitusjohtaja Juhani Putkonen kertovat, mikä merkitys ammatillisella koulutuksella on ollut heidän urallaan.
Kampanjan materiaalit on koottu väylätauki.fi -verkkosivustolle ja niitä voi vapaasti käyttää myös oppilaanohjaustyön tukena. 

- Keskeisenä viestinä on, että opiskelupakan valinta on iso päätös, mutta se ei lukitse koko loppuelämää. Jokainen askel vie eteenpäin ja unelma-ammattiin voi päätyä montaa eri reittiä, sanoo AMKEn tiedottaja Hanna-Mari Bennick.

Tutkinnolla työelämään

Ympäri Suomea ammatillisissa oppilaitoksissa kiertävä TATin Mun elämä, mun työ -kiertue pureutuu nuoren työelämätaitoihin, motivaatioon ja asenteeseen. Kiertueen vahva viesti kuuluu: tee tutkinto loppuun!

- Työelämä olettaa, että nuorilla on oikea asenne ja perustyöelämätaidot hallussa. Töitä kyllä löytyy, jos nämä asiat ovat kunnossa, toteaa asiantuntija Riikka Lehtinen TATista.

Jatkoa seuraa

Nyt toista kertaa järjestetty Ammatillisesta opoille -tilaisuus saa jatkoa myös ensi vuonna.

- Suuri suosio osoitti, että ammatillisen koulutuksen ja opojen yhteistyötä tarvitaan meneillään olevien muutosten viestimisessä ja myyttien murtamisessa, sanoo johtava asiantuntija Satu Ågren AMKEsta. 

Tilaisuuden materiaalit

Tilaisuuden striimitallenne