Turun kaupungilta ja Bayerilta ainutlaatuinen tiedekilpailu kaikille Suomen toisen asteen opiskelijoille

17.08.2021

Beyond 2030 Challenge -tiedekilpailu kannustaa koko Suomen lukion ja ammatillisen koulutuksen opiskelijoita sukeltamaan tieteen ja teknologian maailmaan. Ensimmäisen vuoden menestyksen innoittamana kilpailu laajenee Lounais-Suomesta kaikille Suomen lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten opiskelijoille. Kilpailu kannustaa nuoria löytämään tekniikan alan ja tieteiden lukemattomat ura- ja opiskelumahdollisuudet sekä lisäämään eri toimijoiden välistä yhteistyötä korkeakoulujen ja yritysten kanssa. 

Tiede- ja teknologiateollisuudella on erittäin suuri merkitys Turun sekä koko Suomen elinkeinoelämälle, ja rooli vahvistuu koko ajan. Alojen säilyminen elinvoimaisina vaatii osaajia nyt ja tulevaisuudessa. Beyond 2030 Challenge -tiedekilpailulla korostetaan yhteistyön merkitystä ja kannustetaan nuoria alojen tulevaisuuden osaajiksi. Kilpailussa opiskelijat työskentelevät itse valitsemiensa tutkimushankkeiden kanssa löytääkseen luovia ratkaisuja, jotka tekevät Suomesta kestävämmän elinympäristön.

Tänä vuonna kilpailun tavoitteena on kasvaa Suomen suurimmaksi tiedekilpailuksi. Kilpailu on ainutlaatuinen, sillä tiedekilpailun järjestävät yhteistyössä julkinen ja yksityinen sektori ensimmäistä kertaa Suomessa.

- Viime vuoden kilpailu osoitti, että tiedekilpailulle on kysyntää ja se on oiva keino elinkeinoelämän, korkeakoulujen ja kaupungin yhteistyön laajentamisessa myös kansallisesti. Tiedekilpailu ja korkeakoulujen mentorit innostivat nuoria ratkomaan haasteita ennakkoluulottomasti. Toivon, että tämän vuoden kilpailu innoittaa uusia yhteistyötahoja sekä nuoria keksimään upeita ideoita kilpailuun, Minna Arve Turun kaupungilta kertoo. 

– Olen hyvin iloinen viime vuoden kilpailun saamasta positiivisesta vastaanotosta, ja että se innosti niin monia lahjakkaita nuoria Varsinais-Suomesta innovoimaan ratkaisuja kestävämmän huomisen puolesta. Toivomme, että yhä useampi nuori innostuu tieteestä ja teknologiasta. Tästä syystä haluamme laajentaa kilpailun nyt koko Suomeen. Oman osaamisen kehittäminen varhain on tärkeää Suomen kilpailukyvylle ja auttaa selviytymään koko maailmaa kohtaamista haasteista. Tiede on avain kestävämpään tulevaisuuteen, kuten me Bayerilla vahvasti uskomme, sanoo Bayer Nordicin toimitusjohtaja Miriam Holstein

Hakuaika kestää 15 lokakuuta asti. Ilmoittautuneiden joukosta valitaan 25 parasta ideaa marraskuun alusta joulukuun puoliväliin kestävään ensimmäiseen projektivaiheeseen. Tuomaristo valitsee joulukuun aikana kymmenen parasta projektia tammikuussa järjestettävään semifinaaliin, josta viisi parasta jatkaa kilpailun toiseen projektivaiheeseen. Kilpailu huipentuu vuoden 2022 huhtikuussa päätöstilaisuuteen, jossa kilpailun parhaimmisto esittelee projektinsa ja kolme parasta joukkuetta palkitaan rahapalkinnoin. Voittajajoukkueelle 4 000 €, toiseksi tulleelle 2 000 € ja kolmanneksi tulleelle 1 000 €. 

Lisätietoa tiedekilpailusta löytyy osoitteesta www.turku.fi/beyond2030