Tuhansia tutkinnon järjestämissopimusta

23.09.2015

AMKE selvitti, että yhdeksällä satunnaisesti valitulla koulutuksen järjestäjällä on 800 sopimusta näyttötutkintojen järjestämisestä tutkintotoimikuntien kanssa. Hurjin tilanne on Tampereen aikuiskoulutuskeskuksella, jolla on 118 sopimusta 50 eri toimikunnan kanssa.

- Ammatillisen lisäkoulutuksen järjestäjiä on noin 170 ja järjestämissopimuksia on Opetushallituksen tekemien laskelmien mukaan noin 3 000, kertoi toimitusjohtaja Petri Lempinen Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:stä.

Päällekkäiset järjestämisluvat ja tutkinnon järjestämissopimukset ovat AMKEn mukaan osoitus koulutusjärjestelmän byrokratisoitumisesta, jota ei ole riittävästi tunnistettu.

Koulutuksen järjestäjien hallinnollista taakkaa lisää myös se, että tutkintotoimikunnat ovat noudattaneet erilaisia toimintatapoja. Ensi vuodelle on suunnitteilla erillisen näyttötutkintosihteeristön perustaminen, jotta tutkintotoimikunnat toimisivat yhtenäisesti.

- Byrokratiaa taltutetaan lisäämällä hallintoa, Lempinen pelkää.

Luopuminen tutkinnon järjestämissopimuksista on yksi AMKEn 14 esityksestä ammatillisen koulutuksen sääntelyn ja päällekkäisyyksien vähentämiseksi.

Voimassaolevan lainsäädännön mukaan opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää erilliset järjestämisluvat ammatilliseen peruskoulutukseen ja ammatilliseen lisäkoulutukseen. Lupia on yhteensä yli 300 noin 180 eri organisaatiolla. Luvan saamisen ehtona ovat ammatilliset ja taloudelliset edellytykset koulutuksen asianmukaiseen järjestämiseen.

OKM:n luvalla oppilaitos saa kouluttaa lähihoitajia ja myöntää tutkinnon, mikäli se noudattaa opetussuunnitelmaa. Jos OKM antaa luvan kouluttaa lähihoitajaksi myös näyttötutkintoa suorittaen, on oppilaitoksen solmittava tutkintotoimikunnan kanssa erillinen sopimus tutkinnon järjestämisestä. Tuolloin tutkinnon ja todistuksen myöntää tutkintotoimikunta.

Muokattu 23.11. kello 9.34: Muutettu järjestämissopimusten kokonaismääräksi OPH:n ilmoittama 3 000 otannan perusteella arvioidun 10 000 sijaan.