Toisen asteen oppilaitokset tiivistävät turvallisuuden yhteistyötä

06.09.2016

Vuosi sitten perustettu ammatillisten oppilaitosten ja lukioiden turvallisuusverkosto kokosi ensimmäiseen verkostopäivään Jyväskylään 80 osanottajaa torstaina 8. syyskuuta. Tapahtuman keskeinen ajatus oli esitellä ja jakaa oppilaitosten kesken hyviä käytänteitä.

- Olennaista on opettaa nuorille hyviä turvallisuuskäytäntöjä ja välittää vahvaa turvallisuusasennetta. Tavoite on, että nuoret omaksuvat ne mukaansa työelämään ja omaan arkeensa, kertoo verkoston vetäjä, turvallisuuskoordinaattori Minna-Mari Virtanen Satakunnan koulutuskuntayhtymästä.

Virtanen muistuttaa, että vaikka turvallisuus on itsestäänselvyys, se ei synny tyhjästä. Turvallisuus tehdään yhdessä.

- Teemme tänään historiaa, kun kokoamme toisen asteen koulutuksen toimijat turvallisuuden teemaan äärelle omaan tapahtumaansa, totesi Virtanen avauspuheessaan ja sai aplodit osallistujajoukolta, joka koostui paitsi koulutustoimijoista, myös viranomaisten edustajista ja yhteistyökumppaneista.

Turvallisuustyö on vahvasti osa toisen asteen koulutuksen arkea. Oppilaitosturvallisuuden kokonaiskuva on tänä päivänä erittäin monitahoinen ja perinteisten turvallisuusriskien rinnalle nousevat mm. tietosuoja ja tekijänoikeudet. Tapahtumassa puhunut Jyväskylän koulutuskuntayhtymän johtaja Vesa Saarikoski kuvasi turvallisuuden strategisena asiana, ”punottuna köytenä”, jossa johtamisjärjestelmä, toiminnanohjaus, laatu ja turvallisuus ovat kiinni samoissa toimijoissa, ympäristössä ja prosesseissa.

Osallistujilta välittömästi tilaisuuden jälkeen saatu palaute oli erittäin positiivinen. Päivän aikana syntyi kehittämisideoita ja löytyi eväitä oman organisaation toiminnan kehittämiseen. Jatkoa toivottiin ja jatkoa seuraa. Verkosto työstää toimintasuunnitelmaansa tässä teemassa ja vastaava tilaisuus järjestetään myös ensi vuonna. 

Seminaarin toteutuksessa olivat mukana Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ja toisen asteen oppilaitosten turvallisuusverkosto Turvis.

Lisätietoja verkoston toiminnasta:
Minna Mari Virtanen, verkoston puheenjohtaja, Sataedu, minnanari.virtanen@sataedu.fi