Stipendit viidelle maahanmuuttajaopiskelijalle

10.11.2022

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry on myöntänyt stipendin viidelle esimerkilliselle maahanmuuttajaopiskelijalle. 

Stipendin saaneet opiskelijat ovat:

Mariane Magne, sosiaali- ja terveysala, Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia
Naser Husseini, pintakäsittelyala, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia
Rashid Ismail, matkailuala, Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Jedu
Mohammed Alkhaleeli, puhtaus- ja kiinteistöpalveluala, Satakunnan koulutuskuntayhtymä Sataedu
Hacer Sevim, ravintola- ja cateringala, SAKKY Savon koulutuskuntayhtymä

Valinnoissa on painotettu erityisesti kansainvälisyyttä, suvaitsevaisuutta ja monikulttuurisuutta Suomessa ja ammatillisessa koulutuksessa. Opiskelijan menestyminen kotoutumiskoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen tavoitteiden saavuttamisessa sekä esimerkillinen ja kannustava toiminta opiskelijayhteisön jäsenenä on ollut myös tärkeä kriteeri stipendin saamisessa.

AMKEn stipendiraadin puheenjohtajana toimi ammattikasvatusneuvos Timo Karkola ja jäseninä verkostopäällikkö Sari Laitinen Suomen Yrittäjistä sekä Helsingin seudun kauppakamarin johtava asiantuntija Riikka Vataja.

Ihmiset tarinoiden takana

Maahanmuuttajien kotoutumista sekä ammatillista kasvua ja kehitystä kohtaan tunnetaan vuosi vuodelta enemmän kiinnostusta. Siitä kertoo se, että tänä vuonna maahanmuuttaja-stipendihakemuksia tuli 75 kpl AMKE:n 37:stä eri jäsenorganisaatiosta (viime vuonna 61 hakemusta 29 organisaatiosta). Hakemukset sisälsivät hienoja kuvauksia ja tarinoita mitä erilaisimmista poluista suomalaiseen yhteiskuntaan ja työmarkkinoille.

- Stipendiraadin työ oli haastava, koska jokaisen hakemuksen takana on ihminen, joka toteuttaa eri tavoin unelmaansa uudessa kotimaassaan. Myös se tuki, jonka maahanmuuttajataustaiset opiskelijat olivat saaneet ja saavat koulutuksen järjestäjiltä, on mitä monimuotoisinta, sanoo raadin puheenjohtaja Timo Karkola.

Stipendiraati tulkitsi, että pelkkä ”kympin oppilas” ei riitä, vaan stipendin saajan tulisi olla omalla esimerkillään muita kannustava ja tukeva opiskelijayhteisön jäsen.

- Lisäksi hänen integroitumisensa suomalaiseen yhteiskuntaan laajemmaltikin kuin vain työmarkkinoille, esim. 3. sektorilla, tuli näkyä jollakin tavoin esityksessä, Karkola sanoo.

AMKE on palkinnut vuodesta 2016 lähtien joka syksy esimerkillisiä maahanmuuttajaopiskelijoita. Stipendeillä tuetaan maahanmuuttajien ammatillisen osaamisen kehittymistä ja heidän kotoutumistaan. Stipendien tavoitteena on edistää kansainvälisyyttä, suvaitsevaisuutta ja monikulttuurisuutta Suomessa ja ammatillisessa koulutuksessa. Stipendin suuruus on 500 euroa. Stipendin saajaa voi ehdottaa AMKE ry:n jäsenistöön kuuluva koulutuksen järjestäjä.