Liven International Friday mahdollistaa #väylätauki ulkomaille

06.11.2018

Ammattiopisto Live järjestää vuosittain suurimmissa toimipaikoissaan kansainvälisyyspäivät. Tilaisuudet tunnetaan nimellä International Friday. Tapahtumien ideana on kotikansainvälisyys eli muiden maiden kieliin, kulttuureihin ja tapoihin tutustuminen opiskelijan omassa oppilaitoksessa sekä opiston runsaasta kansainvälisestä vaihtojaksotarjoomasta tiedottaminen. 

Kansainvälisyys kuulu kaikille

Ammattiopisto Liven Metsälän ja Arlan toimipaikoissa International Friday –tapahtumien ohjelmatarjontaan panostetaan tosissaan. International Friday tarjoaa mahdollisuuden eri maihin tutustumiseen myös niille opiskelijoille, jotka eivät välttämättä itse vaihtoon pääse lähtemään.

Tänä vuonna Liven kahtena kansainvälisenä perjantaina muusikko-opiskelijat ovat luoneet tilaisuuksiin tunnelmaa tulkitsemalla eri kappaleita viidellä eri kielellä; espanjaksi, italiaksi, ruotsiksi, turkiksi ja suomeksi.


Muusikot esiintyivät viidellä eri kielellä

Kotityöpalveluiden ja ravintola-alan opiskelijat puolestaan loihtivat makuja maailmalta –teemalla juoma- ja ruoka-annosmaistiaisia. Eri maiden lippujen tuntemusta mitattiin mobiililaitteissa toimivan Kahoot-pelin avulla ja onnenpyörässä testattiin yleistietoa eri maista. Opiskelijat pääsivät myös kokeilemaan joogaa ja saivat samalla kuulla Intian jooga ashrameista eli rauhoittavista retriiteistä. Suomen pakolaisavusta tapahtumassa oli paikalla globaali kasvattaja järjestämässä toiminnallisen työpajan pakolaisuuteen liittyen. Iki-ihanan Pepper-robotin kanssa pääsi rupattelemaan maailman menosta englannin kielellä.


Kotityöpalveluiden opiskelijat työn touhussa

Live lähettää yli neljä prosenttia opiskelijoistaan ulkomaille vaihtoon 

Live lähettää kuluvan lukuvuoden aikana runsaat nelisenkymmentä opiskelijaa opiskelu-, työssäoppimis- tai harjoittelujaksoille ulkomaille.

- Tällä hetkellä kansainvälisen vaihdon suunnitelmat ulottuvat jopa vuoden 2020 kevääseen, kertoo kansainvälisyyskoordinaattori Helena Lindroos.

– Kahden vuoden aikana Livestä liikkuu opiskelijoita jopa kymmeneen eri maahan. Lähin kohde on Ruotsi ja kaukaisimmat ovat Islanti ja Malta. Keväällä Liveen on odotettavissa vastavierailijoita Euroopasta. Vieraat voivat olla lähtöisin sekä oppilaitoksista, joissa itse olemme käyneet, että muista oppilaitoksista, Lindroos jatkaa. 

Kulttuurivalmennus valmistaa vaihtojaksoihin 

Ammatillisen erityisoppilaitoksen vaihtojaksoille lähdetään ryhmissä opettajan tai ohjaajan kanssa. Yleisissä oppilaitoksissa vaihtojaksoille lähdetään yleensä yksin. Livessä vaihtoon lähteville opiskelijoille tarjotaan kulttuurivalmennusta, jota vetää kielten opettaja. Valmennuksen tarkoitus on valmistaa opiskelijoita tulevaan matkaan. Valmennukseen kuuluu mm. kohdemaan kieleen ja kulttuuriin tutustumista, työ- ja turvallisuuskoulutusta ja kielen opiskelua. 

Opiskelijavaihdossa tehdään alan töitä joko oppilaitoksessa tai aidoissa työkohteissa.

– Tarjontaa pyritään jatkuvasti laajentamaan niin, että aitojen työpaikkojen määrä lisääntyisi. Ranskan vaihtokohteessamme, Lyonissa opiskelijat jo pääsevätkin työpaikalla oppimaan paikalliseen lounasravintolaan, Lindroos kertoo. 

Ammattiopisto Liven vaihtojaksojen järjestelyt helpottuivat vuosi sitten, kun opistolle myönnettiin liikkuvuusakkreditointi (VET mobility charter). Akkreditointi-merkki todistaa sen, että opiskelijoiden ja henkilökunnan kansainväliset opiskelu- ja työssäoppimisjaksot toteutetaan opistossa laadukkaasti. 

- Euroopan tasolla on varsin harvinaista, että tukea tarvitsevat opiskelijat tekevät kansainvälisiä vaihtoja. Ammattiopisto Live (ent. Keskuspuiston ammattiopisto) on lähettänyt ensimmäiset opiskelijansa ulkomaanjaksoille jo 2000-luvun alussa, kehitysjohtaja Liisa Metsola toteaa. 

Teksti: Anne Laitinen
Kuvat: Helena Lindroos