Lähes 600 osallistujaa Ammatillisesta opoille -tilaisuudessa

19.02.2024

Päivän puheenjohtajana toimi AMKEn johtava asiantuntija Satu Ågren

Tilaisuuden tallenne >>

Ammatillisesta opoille -webinaariin osallistui perjantaina 16.2. noin 600 oppilaanohjauksen asiantuntijaa. Osa ammatillisen koulutuksen järjestäjistä oli kutsunut alueensa opinto-ohjaajia oppilaitokseen aamiaiselle ja seuraamaan webinaaria. Tänä vuonna aiheena oli opinto-ohjaajien toiveesta muun muassa erityisen tuen opiskelijoiden opintojen tukeminen.

Ylijohtaja Petri Lempinen opetus- ja kulttuuriministeriöstä vastasi puheenvuorossaan mm. osallistujien etukäteen lähettämiin kysymyksiin. Aiheina olivat hallitusohjelman mukanaan tuomat muutokset, ammatillisen koulutuksen rahoitus, lähiopetuksen määrän riittävyys sekä heikon kielitaidon opiskelijat.


Ylijohtaja Petri Lempinen kertoi ammatillisen koulutuksen ajankohtaiset kuulumiset 

Mitä kertoisin ammatillisesta yläkoululaisille?

Puheenjohtajat Johanna Heikkinen Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry:stä sekä Patrik Tanner Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto - SAKKI ry:stä toivat tilaisuuteen opiskelijoiden näkökulman ammatillisesta koulutuksesta positiivisesti ja raikkaasti.

- Opiskelupaikka on nuoren oma valinta ja teillä opinto-ohjaajilla on valtavan tärkeä rooli siinä, että kerrotte nuorille, millaista on ammatillinen koulutus ja mitkä ovat ammatillisen ja lukiokoulutuksen erot ja yhtäläisyydet, puheenjohtajat totesivat.

Chatissa kiiteltiin kokemusasiantuntijoiden puheenvuoroa.

- Patrik ja Johanna - hieno puheenvuoro! Toitte erinomaisesti esiin ammatillisen koulutuksen monipuolisia mahdollisuuksia ja käytäntöjä!


Johanna ja Patrik korostivat puheenvuorossaan opinto-ohjauksen merkitystä tärkeän tiedon välittäjänä

Erityisen tuen opiskelijan opintojen tukeminen ammatillisessa koulutuksessa 

Rehtorit Seija Karvonen Ammattiopisto Luovista sekä Pekka Tauriainen Vantaan ammattiopisto Variasta keskustelivat erityisestä tuesta.

Vaativan erityisen tuen tarve on kasvanut merkittävästi oppivelvollisuuden laajentumisen jälkeen.

- Taustalla on kyse yhteiskunnallisista asioista ja ongelmista, jotka eivät ole kaikki koulun keinoilla korjattavissa. Tarvitaan eri tahojen yhteistyötä, totesivat rehtorit.


Erityisen tuen opiskelu oli yksi tilaisuuden toivotuimmista aiheista

NYT Vuosi yrittäjänä – alumnin kokemuksia 

Nuorten yrittäjyys ja talous NYTin asiantuntija Riikka Ahonvala ja alumni Joseph Munyandamutsa kertoivat Vuosi Yrittäjänä -ohjelman tarjoamista mahdollisuuksista. 

Alumni Josephin kohdalla Vuosi Yrittäjänä on avannut portit loistavaan tulevaisuuteen, ja hän onkin saavuttanut urallaan jo useita onnistumisia. 

Chatissa sateli taputukset ja peukut Josephille.

- Olet loistava esimerkki kaikille nuorille!
- Joseph - upeaa asennetta ja osaamista! Juuri tätä ammatillinen osaaminen on.

Alumni Joseph Munyandamutsa palkittiin viime vuonna myös AMKEn maahanmuuttajastipendillä

Väylät auki ammatillisella koulutuksella

AMKEn viestintäpäällikkö Hanna-Mari Bennick kertoi kuulijoille VäylätAuki -kampanjan palautekyselystä, joka toteutettiin syksyllä 2023. Palautteita oli ilo esitellä, sillä niiden mukaan kampanja on onnistunut vaikuttamaan myönteisesti ammatillisen koulutuksen mielikuvaan ja videoita on käytetty aktiivisesti ohjaustyön tukena. Lopuksi oli vuorossa kampanjan tämän vuoden video, jossa tähtenä loistaa Nylon Beatista tuttu Jonna Geagea.

- Kokkeja tarvitaan ja opiskelupaikkoja on hyvin tarjolla. Eikä haittaa, vaikka osaisi myös soittaa ja laulaa. Huippua! kommentoitiin chatissa.


Väylät auki -kampanjan materiaalit ovat löytänet tiensä opinto-ohjaajien työkalupakkiin

Yleisöä aamiaistilaisuuksissa

Oppilaitokset ympäri Suomen järjestivät myös aamiaistilaisuuksia alueensa opoille, jossa striimiä seurattiin porukassa.

- Meillä oli aamiaistilaisuus, joka alkoi tuntia ennen verkkotilaisuutta. Saimme paikalle pari kourallista perusopetuksen opinto-ohjaajia ja kävimme alussa hyvää keskustelua ajankohtaisista aiheista. Olimme tyytyväisiä tilaisuuteen, kerrotaan Kainuun Ammattiopistosta.

- Turun ammatti-instituutissa oli kolmisenkymmentä omaa opoa ja Turun alueen perusopetuksen opoja seuraamassa AMKEn tilaisuutta Peltolan koulutalon auditoriossa. Aloitettiin jo aamupalalla klo 8:30.

AMKE, NYT, OSKU, SAKKI ja SOPO ovat järjestäneet yhteistyössä vuodesta 2018 alkaen yhteishaun alla Ammatillisesta Opoille -tilaisuuden. Tavoitteena on monipuolinen kattaus ajankohtaistietoa ammatillisesta koulutuksesta opinto-ohjauksen tueksi.

Studion taustakuvat: SkillsFinland

Tilaisuuden tallenne >>