Korkeakouluihin ja oppilaitoksiin asennetaan hälytysvalot varoittamaan opintojen keskeyttämisestä

01.04.2019

Opiskelutekniikan keskus SCS on keksinyt teknisen ratkaisun, jonka uskotaan estävän opintojen keskeyttämistä. Korkeakoulujen ja ammatillisten oppilaitosten rehtoreiden työhuoneisiin esitetään asennettavaksi hälytysvalot, mikäli opiskelijapalautekyselyt antavat hälyttävää tietoa opiskelijoiden opintojen etenemisestä ja heidän saaman ohjauksen passivoitumisesta. 

Opintojen keskeyttäminen on ollut vuosikymmeniä tutkimusten ja kehittämistoimien kohteena. Keskeyttämisten syitä ei kuitenkaan ole loppuun asti selvitettyä tai ehkäistyä. 

Yhteistä opintojen keskeyttämiselle on, että se tapahtuu opiskelupaikan vastaanottamisen ja tutkinnon suorittamisen välissä.

Syyksi keskeyttämisille on usein epäilty vikaa ohjausjärjestelmissä, joka estää opintojen etenemistä. Ohjausjärjestelmän arvioidaan olevan keskeyttämisissä passivoituneena väärällä hetkellä.

Nyt Suomessa aiotaan asentaa kaikkiin korkeakouluihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin varoitusvalo varoittamaan rehtoreita, jos opiskelijapalautekyselyt antavat hälyttäviä tietoja opiskelijoiden opintomenestyksestä ja heidän saamasta ohjauksesta, kertoo sanomalehti Koulutussanomat. 

AMKE ei kommentoi lehdelle saamiaan tietoja.

Koulutussanomat-lehden mukaan SCS on jo pitkään myynyt nyt kaikkiin korkeakouluihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin asennettavaa hälytysvalojärjestelmää lisävarusteena, mutta harvat ovat sitä vielä hankkineet. Opetus- ja ohjausviranomaiset eivät ole vaatineet järjestelmää pakolliseksi.

- Hälytysjärjestelmä on kriittinen, eikä sen asentaminen maksa korkeakouluille juuri mitään. Järjestelmät ovat välttämättömiä opintojen etenemisen kannalta, opinto-ohjauskonsultti Jaana Tutor sanoi Koulutussanomille. 

Konsultin mukaan hälytysjärjestelmä vaikuttaa myös rehtoreiden ajankäyttöön, koska he joutuvat viettämään nykyistä enemmän aikaansa työhuoneissaan.

Yhteystiedot

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy

Eteläranta 10
00130 Helsinki

toimisto@amke.fi