Kansanopistojen tarjoama opistovuosi-koulutus kiinnostaa nuoria

13.03.2024

Kansanopistojen tarjoama opistovuosi-koulutus kiinnostaa peruskoulun päättäneitä nuoria. Kolmen miljoonan euron lisärahoituksella aloituspaikat tuplattiin tälle vuodelle, kerrotaan YLEn jutussa 13.3.

Kansanopistojen järjestämä opistovuosi-koulutus on tarkoitettu peruskoulun suorittaneille oppivelvollisille nuorille, jotka vielä hakevat omaa opiskelupaikkaa tai tarvitsevat vahvistusta esimerkiksi opiskelu- ja elämänhallintataidoissa. Koulutus sijoittuu peruskoulun ja lukion tai ammattikoulun väliseen taitekohtaan. Sen tarkoitus on tarjota harkinta-aikaa alanvalintaan ja sujuvoittaa siirtymää toiselle asteelle.

Oppivelvollisuusuudistuksessa kansanopistoille kohdistettiin opistovuosi-koulutusta varten rahoitus, jolla katetaan noin 650 opiskelijan opinnot vuosittain.Vuonna 2021 alkanut koulutus oli yhteishaussa ensimmäisen kerran vuonna 2022. Molempina yhteishakuvuosina koulutukseen on hakenut ensisijaisena vaihtoehtonaan yli 1 000 nuorta. Syksyllä 2023 koulutuksen aloitti noin 750 nuorta. 

- Suuren kiinnostuksen vuoksi opistovuosi-koulutuksen aloituspaikkojen määrä tuplataan tänä vuonna. Kolmen miljoonan euron lisärahoituksella aloituspaikat voidaan nostaa 1 300:een, kertoo Suomen Kansanopistoyhdistyksen toiminnanjohtaja Tytti Pantsar.

AMKEn toimitusjohtaja Veli-Matti Lampun mukaan on hyvä, että oman suuntansa etsijöille tarjotaan erilaisia mahdollisuuksia. 

- Peruskoulun tulisi tarjota riittävät eväät toisen asteen koulutukseen. Tosiasia on kuitenkin, että osa nuorista tarvitsee syystä tai toisesta enemmän aikaa. Näille henkilöille kansanopistovuosi tarjoaa hyvää tukea ja auttaa löytämään oman polkunsa ammatilliseen tai lukiokoulutukseen sekä aikuisuuteen.